Alates eilsest on saarlastel ja Saaremaa külalistel nüüdsest võimalus uut ja huvitavat maitseelamust kogeda.  Saaremaa Tarbijate Ühistu kauplustesse Rae, Tooma ja Kaubaait ning Makrose hulgikaubandus jõudsid müüki Saaremaa lambakasvatajate turundusalase koostööprojekti raames kohalikust lambalihast valmistatud suitsuvorstid. Uudistoote on valmistanud lambakasvatajate tellimusel Saaremaa Lihatööstus.

Tootearendusega on seotud Vilve Nurmela (Laasu talu, Mõnnuste küla, Kärla vald), kes kasvatas lambad ja Saaremaa Lihatööstuse tehnoloog Malle Mägi, kes töötas välja vorsti koostise ja tehnoloogilise skeemi. Projekti rahastasid Saaremaa lambakasvatajad.

Lambad on kasvanud Laasu Natura 2000 hoiualal, kus nad on olnud abiks Saaremaa põliste looduslikke rohumaade hooldamisel. Lambad on kasvatatud mahedalt s.t. talus pole tarvitatud väetiseid ega mürke. Tegemist on kohaliku suure maalambaga. 

„Me ei ole aega viitnud projektide kirjutamisele ja muidu passimisele, vaid võtsime suuna tegutsemisele lihtsal põhimõttel: koostöö meie oma asja nimel! Pakkus lihtsat hasarti, kas mõnda ühisasja avaliku raha toeta üldse annab tänapäeval käivitada?“ kommenteeris tegu taluperemees Veiko Maripuu Mäe maatalust Võrsna külast Valjala vallast.

Nimetatud turundusalase projekti abil on kolmandat nädalat  müügis ka saaremaine talleliha fileena. Eelläbirääkimised käivad Saaremaa  restoranidega. Eesmärk on arendada mõned head ja kindlad tooted siseturu tarbeks ja siis keskenduda lambakasvatuse ökonoomikale ja lammaste kogumiskeskuse rajamisele.

„Just lambapidamise ökonoomiline ja ökoloogiline pool on teemaks, mida iga talu saab ise korraldada ja just siin on lihtsamad teed  sissetulekute suurendamiseks. Ja peamine eesmärk ikkagi paika panna: kas kasvatad liha, villa, naha, rasva, maastiku või piima pärast. Vaja on seada eesmärk ja leida müügikanalid kaubale,“ lisas Veiko Maripuu.

Ettevõtjatel on plaan 2009.aasta sügiseks jõuda omadega nii kaugele, et iga nädal müüakse 50 talle ja seda aastaringselt. Üle aastastest lammastest valmistatakse vorsti, šašlõkki, suitsuliha, soolaliha, kuivatatud ja vinnutatud liha.


Allikas: Saaremaa Lambakasvatajate Turustusgrupp