"Poire prisonnière", vangistatud pirn, nii kutsuvad prantslased oma erilist pirnibrändit koos täiskasvanud pirniga alkoholipudelis. Selliste pirnivanglate tööstuslik kasvatamine on väga töömahukas ja eeldab spetsiaalseid teadmisi, kuid koduaias saaks sellega vast igaüks hakkama. Lisaks pirnidele võiks proovida ka väiksemaid õunasorte pudelisse ajada. Lähemalt seletab Anu-Kristin Tara.
- Toit ja aiandus
- Anu-Kristin Tara, Aiaklubi
- 27. juuni 2008
Ürituseks on ka viimane aeg, sest viljaalgmed on juba päris suured, tavalisest pudelikaelast nad ilmselt enam läbi ei mahu.
Puuviljavanglate jaoks on vaja läbipaistvaid klaaspudeleid, väiksemate viljade jaoks piisab tavalistest veini- või viinapudelist. Suurekasvuliste viljade jaoks tasub varuda kõhukaid ja vajadusel ka laia suuga veinipudeleid (nt. soodsa hinnaga Paul Masson, neid peaks igast poest saama).
Vaja läheb ka nööri ja riideribasid, korke ja meelepärast alkoholi.
Õpetus
1. Viljad tuleb pudelisse ajada võimalikult ruttu peale õite viljastumist ja algmete arenemist. Vali oksa kõige ilusam ja suurem viljaalge, eemalda kõik teised, siis on pudeliviljal paremad võimalused areneda ja kasvada.
2. Peale vilja valimist eemalda selle lähedalt kõik lehed, sest need võivad pudelisse sattudes mädanema minna, kanda endas haigusi ning kahjureid, samuti häirivad nad õhuvahetust pudelis.
3. Seo pudelikaela ümber nöör ning lükka paljas oks koos viljaga pudelisse. Parim koht anumas vilja arenemiseks ja ruumikuseks on kohe peale pudelikaela.
4. Seo nöör ka pudeli ümber ja riputa ta lähimale oksale, kasutades toestuseks teisi oksi. Pudel peab rippuma suuga alaspidi, et niiskus ja hommikune kaste saaksid vabalt välja voolata ning võõrkehad ei kukuks pudelisse. Ära riputa pudelit viljaga samale oksale, sest pudeli raskuse ja kasvava vilja kaalu võib oks kergesti murduda. Samuti peab viljakandev oks pudelikaelas vabalt liikuma, siis ei saa ta kasvamisel viga ning ei irdu enneaegselt.
5. Kaitse vilja liigse suvise päiksepaiste eest, mässides pudeli ümber valget katteloori või marlit. Liigse päiksekiirguse mõjul võib vili liiga kiiresti küpseda ning jääda liiga väikseks. Kata ka pudelikael lõdvalt marliga nii, et putukad ei pääseks sisse ronima, kuid niiskus pääseks vabalt välja ja õhk saaks liikuda.
6. Nüüd jääb üle ainult vilja kasvamist oodata, vahepeal kontrollides võimalikke mädanemismärke. Kui vili on küpsenud, irdub ta ise oksa küljest.
7. Kui pudelivili on puult korjatud, loputa pudel ja puuvili hoolikalt jahutatud keedetud veega. Keetmine eemaldab kraaniveest maitset kahjustavad kloorijäänused. Lase pudelist võimalikult palju vett välja tilkuda, enne kui täidad selle alkoholiga.
8. Vala lehtri abil pudelisse valitud alkohol. Täida pudel normaalse kõrguseni ja suru kork ainult pooleldi sisse (et saaksid selle edaspidi kergesti eemaldada.) Jäta pudel jahedasse ning pimedasse kohta kolmeks kuuks.
9. Jõulude ajal lisa pudelisse veel alkoholi või kui tahad magusamat maitset, siis suhkrusiirupit. Selleks võta võrdses koguses suhkrut ja vett, aja keema ning sega kuni paksenemiseni. Peale segu jahutamist lisa see pudelisse ning loksuta, et alkohol ja siirup seguneksid omavahel. Oota veel kolm kuud, alles siis võid proovida.
10. Pudelipuuvili peab alkoholiga kogu aeg kaetud olema, siis säilib jook hea ja maitsev.
Vaata ka Youtube videot samal teemal:
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta