Krevette püütakse enamasti vaestes arengumaades, kust neid veetakse rikastesse riikidesse. Paraku on krevetipüük seotud suurte keskkonnamõjude ja probleemidega.
- Elurikkus ja looduskaitse
- Katrin Jõgisaar, Bioneer.ee
- 11. jaanuar 2011
- https://pixabay.com/photos/drop-of-water-drop-impact-ripples-578897/
Kuigi krevette on rannikualadel püütud juba ammustest aegadest, ei sarnane tänapäevane krevetipüük enam varasemale. Tänapäeval on krevettide püük ja müük miljardeid sisse toov äri, kus tulu saadakse vägagi raiskaval moel.
Enim püüab krevette Hiina, temale järgnevad India, Tai ja Indoneesia. Jaapanlased on suurimad krevetitarbijad.
Aastas püütakse krevette kokku üle nelja miljoni tonni, mõjutades seeläbi tohutult merekeskkonda. Krevetipüük toimub ¾ juhtudest põhimõttel, et suured võrgud veetakse paatidega üle jõesuudmete ja lahtede kogudes kokku kõik, mis ette jääb. Krevetipüük looduslikus veekogus annab sarnase tulemuse nagu lageraie metsas.
Enamik krevette keedetakse ja külmutatakse otse püügilaevadel, kuid osa müüakse ka värskena.
Kas teadsite? 10 kilogrammi krevettide saamiseks hukkub 100 kilogrammi veeorganisme, kelle hulgast võib leida ka kilpkonni ja kalu. Kolmandik minema visatud saagist läheb krevetipüügi arvele. |
Levinud arvamuse kohaselt on looduslike püügialade säästmise mõttes parem eelistada krevetikasvanduste tooteid, ent tohutu keskkonnamõjuga on seegi valik. Kindlasti tuleb sellist soovitust pidada eksitavaks.
Kolmveerand krevetikavandustest asuvad Aasias, peamiselt Hiinas, Tais ja Filipiinidel.
Kasvandustes ehitatakse veeorganismide tarbeks tiike, mis hakkavad pinnast mõjutama, vähendades selle kvaliteeti. Tiikidest imbub mulda ka erinevaid, ka mitte looduslikku päritolu kemikaale, mõned neist on päris mürgised. Selline maa muutub hilisema põlluharimise jaoks kõlbmatuks. Suur osa krevetiistanduste jäätmetest saadetakse otse ookeani.
Kas teadsite? Keskmine krevetifarm pakub tööd 60-70 inimesele, aga võib traditsioonilise põllumajanduse ja kalapüügi tõrjumisega jätta tööta koguni 50 tuhat inimest. |
Et krevetid jõuaksid lääneriikide tarbija toidulauale, on kulutatud väga palju transpordikilomeetreid.
Kust leida rohkem infot krevettide keskkonnamõju kohta?
-
WorldWatch Instituudi krevettide teemaline infoleht: www.worldwatch.org
-
Mangrove Action Project veebileht mangroveactionproject.org
-
Sentinel veebikeskkond krevettide mõjust www.earthsummitwatch.org
-
Food & Water Watch info krevettide tegelikust mõjust www.foodandwaterwatch.org
-
Sheap Shrimp Hidden Costs mõtlemapanevad faktid Tai krevetikasvandustest: www.internationalreporting.org
-
Dokumentaalfilm mangroovidest ("Mangroves: The Roots of the Sea" ) Science Bulletins veebilehel: www.amnh.org
- Wikipedia info krevettidest en.wikipedia.org/wiki/Shrimp
Kasutatud kirjandus:
Food & Water Watch http://www.foodandwaterwatch.org/fish/fish-farming/shrimp
M. Norton „365 moodust maailma muuta“ Tartu Ülikooli Kirjastus 2007, lk 49
Mangrove Action Project http://mangroveactionproject.org/issues/shrimp-farming/shrimp-farming
Sentinel http://www.earthsummitwatch.org/shrimp/
Toidutare „Krevett“ http://www.toidutare.ee/termin.php?id=256
Wikipedia „Shrimp“ http://en.wikipedia.org/wiki/Shrimp
Vikipeedia „Estuaar“ http://et.wikipedia.org/wiki/Estuaar
Vikipeedia „Krevett“ http://et.wikipedia.org/wiki/Krevett
Vikipeedia „Mangroov“ http://et.wikipedia.org/wiki/Mangroov
Worldwatch „Shrimp“ http://www.worldwatch.org/node/1500
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta