Ameerika pirnloorberi vili avokaado, teise nimega alligaatorpirn on pungil häid rasvu ning mekib toidulaual kiiduväärselt üsna mitmel kujul.
- Tarbimine ja tervis
- Agnes Männiste, Biomarket
- 1. juuni 2015
Ameerika pirnloorber on elujõuline igihaljas puu, mis võib kasvada kuni 20 meetri kõrguseks. Kasvandustes siiski puid kärbitakse, et need ei kasvaks üle kaheksa meetri. Haigused ja putukad seda troopilist kliimat eelistavat puud eriti ei armasta, mistõttu sobib see hästi mahedalt kasvatamiseks. Avokaadod korjatakse alati ära toorena, sest need ei saagi puu küljes kunagi küpseks ning neile on omane järelvalmimine. Õige korjamise aeg on kindlaks määratud vilja õlisisalduse järgi, mis peab saavutama teatud taseme.
Küpseb toasoojas
Osta tugev ja kahjustamata vili ning lase sellel kodus küpseda. Vali kindlasti vili, millel on veel küljes leherootsu ots, mis kaitseb vilja mädanemise ja riknemise eest.
Avokaado küpseb kiiremini toasoojuses. Küpsemise kiirendamiseks võid vilja pista koos banaani või õunaga paberkotti. Vili on söömiseks valmis, kui see annab sõrmega katsudes järele. Ainult sordi „Hass“ küpsusest saab aru koore värvuse järgi – see muutub tumedaks. Küps avokaado maitseb pähkliselt ja kreemjalt.
Lahti lõigatud avokaado viljaliha oksüdeerub kiiresti. Seepärast lõika vili lahti vahetult enne kasutamist või pritsi viljalihale veidi sidrunimahla.
Väärtuslik sisu
Avokaado on suurima rasvasisaldusega puuvili – selles on üle 20% rasva. Peamiselt koosneb see kõrge toiteväärtusega ja tervislikest polüküllastumata rasvadest, eriti linoolhappest. Vili sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid ning rohkesti vitamiine ja mineraalaineid. Selline kooslus teeb avokaadost erakordselt tervisliku, toitva ja energiat andva toiduaine.
Avokaadopuu. Foto: Eosta B.V. |
Salatisse, suppi, leivale
Avokaado on kaunis ja maitsev lisand salatitele. Salatis maitseb see hästi koos kirsstomatite, keedumuna, krevettide, suitsusingi, soolalõhe ja kodujuustuga.
Surista kosutavaks smuutiks või mõnusaks suviseks külmsupiks.
Purusta koos sidrunimahla või õli ja soola-pipraga maitsvaks määrdeks rukkileivale.
Püreesta koos toidukoorega dipikastmeks köögiviljadele või Mehhiko guacamole-kastmeks koos tomati, sibula, küüslaugu, tšilli, sidrunimahla ja soolaga.
Püreesta kreemjaks magustoiduks koos kakao, banaani ja meega.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta