Kui harjumuspäraselt on tatar pruuni värvi, siis toortatar näeb välja roheline. Tegemist on siiski sama taimega, kuid toortatra puhul on kestad eemaldatud kuivkoorimisega ehk tatart ei ole kuumutatud. Tänu sellele on toortatras säilinud rohkem kasulikke aineid ja elujõudu.
- Toit ja aiandus
- Agnes Männiste, Biomarket
- 17. juuli 2015
Üllatusena võib tulla ka see, et toortatart kasvatatakse Eestis – Raplamaal Tõrvaaugu talus. Tõrvaaugu talu on alates 2012. aastast tunnustatud mahetootja ja -töötleja ning tatart kasvatatakse umbes 50 hektari suurusel maa-alal.
Tatrataimed armastavad sooja
Tatrakülv algab Tõrvaaugul alles juuni esimesel või teisel nädalal, sest äsja tärganud tatrataimed kardavad öökülma. Juuni alguseks on suuremad öökülmad juba möödas. Sooja ilmaga kasvab tatar kiiresti ning nii ongi 5-6 päeva pärast terve põld täis väikseid tatrataimi.
FOTO: Tärganud tatrataimed |
Tatrataime õied on pisikesed ja valget värvi. Tatrapõld õitseb umbes kuu aega ning sel ajal võib põllu servas tunda magusat lõhna. Hommikupoole ja päraslõunal armastavad tatraõitel käia nektarit korjamas mesilased. Tatrataim kasvab üsna pikaks – meetripikkuseks ning tatrapõld on hästi tihe. Lausa nii tihe, et varjab ära mulla pinna ning lämmatab ka umbrohu.
FOTO: Väike tatrataim |
Tatar kasvab 60-90 päeva ehk valmib umbes augusti lõpuks. Valmides muutuvad taime varred pruuniks ja tatraterad mustaks. Musta värvi tatratera on küps koristamiseks. Koristatakse tatart kombainiga ja siis, kui põllust on üle käinud esimene öökülm, mis võtab ära tatralehed. Tänu sellele saab kombain terad tatrataime varre küljest paremini lahti. Kui tatar on koristatud, kuivatatakse teraviljakuivatis tatrateradest liigne niiskus.
Tatrakoorimise meetodeid on mitu. Enamlevinud viis on terade aurutamine umbes 80 kraadi juures, kuni tatraterad paisuvad ja eralduvad koorest. Seejärel terad kuivatatakse ja kestad eraldatakse tuulutades. Kuumutamise tulemusel jäävad tatraterad pruuni värvi.
FOTO: Kooritud tatraterad |
Kuivkoorimine säilitab toitained
Tõrvaaugu talu kasutab tatraterade kestadest eemaldamiseks kuivkoorimist, tänu millele jääb tatratera heledaks. Kuumutamata tatras säilib ka rohkem toitaineid. Kuivkoorimiseks puhastatakse tatar esmalt prahist ehk kõrretükkidest ja muust taolisest, seejärel eraldatakse terad koorte küljest kiviveskis. Veskist tulnud tatar suundub kohe teraviljasorteeri või tuulutusaparaati, millega eemaldatakse tolm, kestad, koorimata ja katkised terad.
Kasutamata ei jää ka puhastatud tatrakestad, neid saab kasutada padja täidisena. Tatar sisaldab rohkesti B-grupi vitamiine, asendamatuid aminohappeid ja mikroelemente. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske, kaaliumi ja magneesiumi ning P-vitamiini ehk bioflavanoide, mille toime sarnaneb C-vitamiini omaga. Tatravalgud on hästi omastatavad ega tekita kõhus raskustunnet.
FOTO: Tatrakestad, mida saab kasutada padja täidisena |
Tatar sobib pudru ja salatite valmistamiseks, tatrajahust valmivad maitsvad pannkoogid ja küpsised. Toortatart sobib kasutada ka üleöö vees leotatuna koos erinevate puuviljade ja marjadega smuutis või toortrühvlite valmistamiseks, lisades tatrale näiteks datleid, kakaod ja kookoshelbeid.
Tatra pannkoogid
Koostis: 150 g tatrajahu, 3 muna, soola ja suhkrut
Valmistamine: sega kausis jahu, suhkur, sool ja munad. Kui aega on, siis lase tainal 30 minutit seista. Kuumuta pannil veidi võid, tõsta tainast pannile ning prae pannkoogid tasasel tulel mõlemalt poolt kuldseks.
Tatrasalat tuunikalaga
Koostis: 400 g tatart, 2 karpi purustatud tuunikala (õlis, vees või omas mahlas), 3 erivärvilist paprikat, 200 g oliive, kastmeks majoneesi, hapukoort, sojakastet, valget pipart ja maitserohelist
Valmistamine: keeda tatar soolaga maitsestatud vees ja jahuta. Tükelda paprika ja kurna oliivid. Sega koostisained (tuunikala koos vedelikuga). Valmista kaste. Serveeri salat kastmega segatuna või eraldi.
Sõmer tatrapuder
Koostis: 3 dl tatart, 25 g võid, 6 dl vett, maitse järgi soola
Valmistamine: sulata rasvaine poti põhjas, lisa kuivad pesemata tatrakruubid ja kuumuta kergelt läbi. Lisa vedelik ja sool, sega, keeda kaane all tasasel tulel või praeahjus pehmeks.
Fotode ja retseptide allikas: Tõrvaaugu talu
Artikkel on algselt avaldatud Biomarketi blogis.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta