Ülevas jõulumeeleolus on lihtne mitte tähele panna, kui palju maiustusi sel imelisel ajal meid ümberringi ahvatleb. Kommid ja piparkoogid leiab nii päkapiku sussi seest kui kingipakkidest, külla minneski on kõige lihtsam võtta kaasa kommikarp.
- Tarbimine ja tervis
- Agnes Männiste, OÜ Loodusvägi
- 15. detsember 2016
Need levinud maiustused sisaldavad aga enamasti rafineerimata ehk valget suhkrut ja jahu, mis ei anna kehale midagi peale tühja energia ning millega liialdamisel tuleb mõne aja möödudes üsna tõenäoliselt tervisega lõivu maksta. Mida siis jälgida jõuluajaks maiustusi valides?
Liigne suhkur teeb pahuraks
Maiustades suhkrurohkete kommide või piparkookidega, viivad need energiataseme küll lühiajaliselt üles ja tekitavad mõnutunde, kuid sellele järgneb kiire langus – ajutine energiatulv asendub veresuhkru alanedes väsimusega, muutume pahuraks ja rahutuks. Seda põhjusel, et keha toodab stressihormoone adrenaliini ja kortisooli, püüdes ise veresuhkru taset tasakaalustada.
Et ennast jälle paremini tunda, on lihtne sattuda nõiaringi ning haarata uus maiuspala. Kasvavate magusakogustega kaasnevad aga üsna kiiresti kehakaalu tõus ja veresuhkruhäired, millest võib kergesti areneda teise tüübi diabeet. Samal põhjusel tasub piirata valge jahu, kofeiini ning rafineeritud ehk ületöödeldud toiduainete tarbimist. Valge suhkru asemel tasub eelistada toitainerohkemad magustajad, milles on säilinud suhkruroos sisalduvad vitamiinid ja mineraalid, näiteks roosuhkur või mesi.
Ka valgele nisujahule leidub mitmeid tervislikumaid asendajaid, näiteks toortatrajahu, mis sisaldab teiste teraviljadega võrreldes enam B-grupi vitamiine, mineraalaineid ja asendamatuid aminohappeid. Tatravalgud on erinevalt nisuvalgust gluteenist hästi lahustuvad ja omastatavad ega tekita kõhus rasket tunnet, puhitust ja gaase.
Lisaained koormavad organismi
Tavatööstuses lisatakse maiustustesse sageli mitmeid kunstlikke lisaaineid eesmärgiga parandada toidu maitset, lõhna, värvust, struktuuri ning muid omadusi ja pidurdada riknemist. Sageli kasutatavad lisaained on näiteks värv- ja säilitusained ning maitse- ja lõhnatugevdajad. Ent mittelooduslikel lisaainetel võib olla mitmeid kahjulikke kõrvaltoimeid ning need võivad vallandada tundlikel inimestel allergia, põhjustada rasvumist ja muid tervisehäireid, mis võivad ilmsiks tulla alles mõne aja möödudes. Eriti ohtlikud on lisaained lastele.
Mahe- ehk ökotoit on looduspuhas – vaba kunstlikest lisaainetest ning seeläbi tervisele kasulikum. Mahetoidul on suurem toiteväärtus, see sisaldab rohkem vitamiine, mineraale ja antioksüdante ning maitseb ja lõhnab ehedalt. Looduspuhast ja toitainerikast ökotoitu süües kaob ka vajadus pideva näksimise järele ning oht süüa liiga palju.
Päkapikk, üllata lapsi nende maiustustega!
Mahedad kõrrejoogid
Sisaldavad lausa 60% otse pressitud mahla
Ei ole valmistatud kontsentraadist
Ei ole lisatud suhkrut
Lisa-, värv- ja säilitusainetevaba
Toitvad toorbatoonid
Kuumtöötlemata (alla 42 kraadi), nii et säilinud on kõik vitamiinid
Ei ole lisatud suhkrut
Kõrge kiudainesisaldusega
Gluteenivaba ja vegan
Vastupandamatult maitsvad näksid
Kõrge toiteväärtusega vahepalad
Kõrge valgu-, kiudaine- ja magneesiumisisaldusega
Röstitud rasvainevabalt
Tumedas õiglase kaubanduse šokolaadis ja magustatud vähese roosuhkruga
Lisa-, värv- ja säilitusainetevabad
Loodusväe tooted on saadaval kõikides hästivarustatud kauplustes (Selver, Rimi Talu Toidab, Prisma, Maksimarket, Konsum, Stockmann, Kaubamaja) ja mahepoodides.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta