20. märtsil Barcelonas korraldatud Torres Zero Challenge finaalis osales esmakordselt ka Eesti. Regor Siiner esitas žüriile innovaatilise idee, mille eesmärk on asendada kaugelt transporditavad tsitruselised kokteilides kohaliku toorainega. Võistlustulle astus kokku 10 finalisti üle maailma, kes võistlesid 30 000-eurose peaauhinna nimel, mille pälvis Mehhiko esindaja.
- Toit ja aiandus
- 9. aprill 2024
- Foto:Torres Zero Challenge finalistid / Pressifoto
Torres Zero Challenge on ainus võistlus maailmas, mis tunnustab ja premeerib jätkusuutlikke projekte. Selle eesmärgiks on edendada kokteilimaailmas uut mõtteviisi, mis seab esikohale keskkonna. Ülemaailmne finaal tõi kokku võistlejaid 10 riigist, kus esitleti jätkusuutlikke projekte ning valmistati kokteile näitamaks oma loovust ja kiiret kohanemisvõimet. Konkurss toimus teist korda, eelmisel aastal pälvis esikoha Hispaania esindaja. Eesti osales esmakordselt, viies esindaja leidmiseks läbi kohaliku finaali Pärnus.
Eesti saadik Regor Siiner astus üles esimesena ja esitles mõtet kasutada kaugelt transporditavate tsitruseliste kasutamise asemel kohalikku toorainet, vähendades süsinikujalajälge märkimisväärselt. Peale seda said finalistid panna end proovile kokteilivõistlusel, kus koostisosad sai igaüks üllatuskastist. Regor viis selles voorus jätkusuutlikkuse uuele tasemele, presenteerides enda loodud jooki otse šeikerist.
„Tegemist oli tõeliselt unustamatu kogemusega ning oli au esindada Eestit kümne finalisti kõrval, kes kõik jätkusuutlikuma baarimaailma poole pürgivad. Võimalus jagada oma ideed koos teiste globaalsete projektidega oli tõeliselt inspireeriv,“ kommenteeris Siiner. „Usun, et väikestel muudatustel, nagu kohaliku tooraine väärindamine, on keskkonnale oluliselt suurem positiivne mõju kui alguses tunduda võib ning Torres Zero Challenge on tõestus, et innovaatilisi ideid kokteilimaailma parendamiseks on küll ja veel.“
Võitjaks krooniti Mehhiko esindaja Beto del Toro, kes pälvis auhinnaks 30 000-eurose toetuse viimaks ellu esitatud jätkusuutlik idee. Võiduidee muudab kohaliku baari Rufina kasutusest kõrvaldatud klaaspudelid klaasideks, lampideks, tuhatoosideks, tassideks või nõudeks, jättes kõrvale traditsioonilise ringlussevõtu, et vähendada süsihappegaasi heitkoguseid. Žüriid veenis projekti keskkonnamõju vähendamise potentsiaal, selle mastaapsus, ja sotsiaalne väärtus – töö pakkumine pensionäridele, kes seisavad silmitsi tööturu väljakutsetega.
Christian Visalli, Juan Torres Master Distillers alkohoolsete jookide direktor ja žüriiliige, hindas kõrgelt sel aastal esitatud ideede taset. „Oleme väga uhked, et näeme algatust, mis ergutab ja innustab teenindussektorit astuma koos rohelisema tuleviku poole. Muljet avaldas kõikide esitatud projektide tase ning sektori kasvav pühendumus keskkonna ja sotsiaalse jätkusuutlikkuse küsimustele.“
Teiste finalistide ideed hõlmasid Leedu esindaja Rokas Tolvaiša mõtet rajada taaskasutusettevõte, et aidata vähendada orgaaniliste jäätmete hulka HoReCa sektoris; Itaalia baarmeni Marco Crobu ideed äratada ellu tuha kasutamine loodusliku seebina puhastusvahendites ja Soome kokteilibaari vedaja Juho Tuppuraineni mõtet vähendada süsiniku jalajälge imporditud toodete asendamisega kohalike koostisosadega. Ameerika Ühendriikide finalist Loni Lewise idee oli ehitada jätkusuutlik salabaar; Kanada saadiku Jason Strohani projekt põhines päikesepaneelide toel rajatud siseruumidel, kus aastaringselt head-paremat noppimas käia; Araabia Ühendriikide esindaja Giedre Bielskyte soovis luua veetarga aia, kus kasvamas kõrbetaimed; Ühendkuningriikidest pärit Felix Cohen soovis kaasata kohalikku kogukonda ja ergutada taaskasutama alumiiniumpurke, et vähendada prügi. Hispaania finalist Alberto Díaz moodustas täiusliku loodusringi - see algab ökoloogilisest aiandusest, jätkub toitlustajatele ja tarnijatele pideva koolituse pakkumisega, tarnijate ülejäägi haldamisega ja seejärel orgaaniliste jäätmete kasutamisega baaris komposti valmistamiseks, mis läheb otse tagasi esimesse etappi - aeda.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta