14. juulil toimub Tartus niitmisvõistlus ja pärimuspäev „Vikatiga võidu“. Tegu on kogu pere üritusega Eesti Rahva Muuseumi vahetus läheduses, kus kogenud juhendajate abiga saab õppida vikatitega niitmist ja omavahel mõõtu võtta.

Lisaks kõigele, mis seondub vikatitega, saab pärimuspäeval omandada teadmisi kodumaistest taimedest, lüüa kaasa pärimusmängudes, kuulata elavat muusikat ja muidugi võistlusele kaasa elada. Kohapeal korraldatakse eraldi mängude ja meisterdamise programm, kuhu väga oodatakse igas vanuses lapsi ja vanemaid. Sündmus on kõigile tasuta.

Südasuvisel heinaajal tuldi ikka kokku, et talgute korras vikatitega hein ära niita. Nagu aga on muutunud aeg, muutuvad ka viisid, kuidas koos niidetakse.

„Väike võistlusmoment lisab asjale vürtsi. Vikatiga niitmine on aga ikkagi maraton, mitte sprint. Kõik kohaletulijad saavad harjutada, kuidas hea niitmistehnikaga ühtlast niitmiskvaliteeti tagada,“ ütles niitmisvõistluse korraldaja Mikk Niinemäe. „Niitmine linnaruumis on samuti teema, mis ikka kirgi kütab. Näitame, kuidas loodussõbralikumalt ja vähese müraga saab üheskoos niita ka linnaruumis,“ lisas Niinemäe.

Võistlustel ja pärimuspäeval kaasalöömine ei eelda eelnevat vikatioskust. Samuti ei pea osalejatel olema enda vikatit, korraldajad tagavad varustuse kohapeal. Võistlustele registreerumine kestab kuni kohtade täitumiseni. Pärimuspäev „Vikatiga võidu“ saab alguse kell 11 ja lõpeb pärast niitmisfinaale orienteeruvalt kell 16.

Vikatiga niitmise võistlust ja pärismuspäeva korraldab Eestimaa Looduse Fond. See on osa Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 lisaprogrammist ja toimub tänu pärandkooslustele pühendatud LIFE-i projekti „WoodmeadowLIFE“. Üritust toetavad Eesti Rahva Muuseum, Matkasport ja Nordic Botanical.

Lisainfo ja registreerumine kodulehel