Aasta kõige pimedamal ajal on ohtlik ennast kurguni täis süüa eriti, kui aastaid on üle 30, sest siis aeglustub ainevahetus niigi. Oht peitub selles, et päikeseküllastel aastaaegadel toodab organism palju söögiisu taltsutavat ja seedimist soodustavat serotoniini, praegusel pimedal ajal on aga sellest nappus käes.
- Tarbimine ja tervis
- Piret Birk, Sekretar.ee / Äripäev
- 26. detsember 2008
Enamik serotoniini moodustub seedekulglas, kiirendades seal soolestiku tegevust. Nii lagundatakse toitu paremini ja vabanenud energia kulutatakse intensiivsemalt. Serotoniinipuudus aeglustab soolestiku talitlust ja toitained imenduvad aeglasemalt.
Serotoniinipuuduses kõhunääre toodab vähem insuliini, peale selle kurnab liigsöömine insuliini tootvaid rakke. Tagajärg on ebakvaliteetne insuliin, mis selle asemel, et kasutada glükoosi energia tootmiseks, ladestab selle rasvarakkudesse.
Halb on ka see: kui serotoniini on vähe, siis ei teki süües küllastustunnet kuigi kiiresti kogu aeg tundub, et ikka veel tahaks süüa. Nimelt on serotoniin isupidurdaja. Kui serotoniini on piisavalt, liigub see vereringega ajju ja hakkab õigel ajal täiskõhu- ja küllastustunnet tekitavatele rakkudele märku andma, et aeg on söömine lõpetada.
Ka depressioon, valud ja muud tervisehäired vähendavad aju serotoniinisisaldust. See seletab, miks ängistust tundes söömist kuidagi lõpetada ei suudeta. Just vähese serotoniini tõttu ei suuda söögist loobuda enamik ülekaalulisi ja ja buliimikuid. Pimedal ajal külgesöödud kilod tuleb ju suveks kuidagi maha saada. Soovitan on traditsioonilised hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiretseptid üle vaadata, sest enamikus neist on ülearu palju rasva. Teadupärast salvestub sissesöödud rasv palju kergemini ja väiksema energiakuluga naha alla kui leib, puder ja muud süsivesikuterikkad toiduained. Rasv annab rohkem energiat kui ükski teine toiduaine, kuid rasva vähendamisele ja selle asendamisele tuleks mõelda.
Ja veel soovitame unustada toidu kiiruga sisseahmimise kombe. Sellest hetkest, kui kõht saab tegelikult täis, kulub selle signaali ajju jõudmiseks veel 20 minutit. Kui kogu see aeg veel ohjeldamatult süüa, siis pole vaevustest pääsu. Targem oleks selle aja jooksul mõtteid söögist eemal hoides näiteks juttu ajada või ajalehte lugeda.
Kaaluteadlikke nippe, kuidas küllusliku laua taga vähe süüa:
* Valmistuge pidusöögiks aegsasti: ärge näljutage end prii kõhutäie ootuses, vaid sööge korralik hommikusöök ja kerge eine lõuna ajal.
* Kui istute kaunilt kaetud laua taha, ära sööstke isule järele andes kohe toidu kallale.
* Et alustamisega venitada, vestelge lauakaaslastega.
* Jooge vett nii enne sööki, selle ajal kui ka veel pärast seda.
* Võtke taldrikule kõigepealt salatit ja sooja köögivilja. Täitke nendega tubli pool taldrikut. Seejärel võtke kartulit, riisi või makarone ja jätke vaid pisut vähe ruumi energiarikastele toitudele.
* Eelistage toitu, mis nõuab närimist.
* Võtke väikesi suutäisi, närige neid aeglaselt ja põhjalikult. Pikendage seda aega, kui naudite toidu maitset ja lõhna!
* Pange söögiriistad vahepeal käest.
* Pidage vahet erinevate toitude söömise vahel. Küllastustunne tekib iga roa maitse suhtes eraldi.
* Venitage oma taldriku tühjendamisega nii kaua, et lõpetaksite söömise viimasena.
Serotoniinipuuduses kõhunääre toodab vähem insuliini, peale selle kurnab liigsöömine insuliini tootvaid rakke. Tagajärg on ebakvaliteetne insuliin, mis selle asemel, et kasutada glükoosi energia tootmiseks, ladestab selle rasvarakkudesse.
Halb on ka see: kui serotoniini on vähe, siis ei teki süües küllastustunnet kuigi kiiresti kogu aeg tundub, et ikka veel tahaks süüa. Nimelt on serotoniin isupidurdaja. Kui serotoniini on piisavalt, liigub see vereringega ajju ja hakkab õigel ajal täiskõhu- ja küllastustunnet tekitavatele rakkudele märku andma, et aeg on söömine lõpetada.
Ka depressioon, valud ja muud tervisehäired vähendavad aju serotoniinisisaldust. See seletab, miks ängistust tundes söömist kuidagi lõpetada ei suudeta. Just vähese serotoniini tõttu ei suuda söögist loobuda enamik ülekaalulisi ja ja buliimikuid. Pimedal ajal külgesöödud kilod tuleb ju suveks kuidagi maha saada. Soovitan on traditsioonilised hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiretseptid üle vaadata, sest enamikus neist on ülearu palju rasva. Teadupärast salvestub sissesöödud rasv palju kergemini ja väiksema energiakuluga naha alla kui leib, puder ja muud süsivesikuterikkad toiduained. Rasv annab rohkem energiat kui ükski teine toiduaine, kuid rasva vähendamisele ja selle asendamisele tuleks mõelda.
Ja veel soovitame unustada toidu kiiruga sisseahmimise kombe. Sellest hetkest, kui kõht saab tegelikult täis, kulub selle signaali ajju jõudmiseks veel 20 minutit. Kui kogu see aeg veel ohjeldamatult süüa, siis pole vaevustest pääsu. Targem oleks selle aja jooksul mõtteid söögist eemal hoides näiteks juttu ajada või ajalehte lugeda.
Kaaluteadlikke nippe, kuidas küllusliku laua taga vähe süüa:
* Valmistuge pidusöögiks aegsasti: ärge näljutage end prii kõhutäie ootuses, vaid sööge korralik hommikusöök ja kerge eine lõuna ajal.
* Kui istute kaunilt kaetud laua taha, ära sööstke isule järele andes kohe toidu kallale.
* Et alustamisega venitada, vestelge lauakaaslastega.
* Jooge vett nii enne sööki, selle ajal kui ka veel pärast seda.
* Võtke taldrikule kõigepealt salatit ja sooja köögivilja. Täitke nendega tubli pool taldrikut. Seejärel võtke kartulit, riisi või makarone ja jätke vaid pisut vähe ruumi energiarikastele toitudele.
* Eelistage toitu, mis nõuab närimist.
* Võtke väikesi suutäisi, närige neid aeglaselt ja põhjalikult. Pikendage seda aega, kui naudite toidu maitset ja lõhna!
* Pange söögiriistad vahepeal käest.
* Pidage vahet erinevate toitude söömise vahel. Küllastustunne tekib iga roa maitse suhtes eraldi.
* Venitage oma taldriku tühjendamisega nii kaua, et lõpetaksite söömise viimasena.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta