Esimesed kolm ahjutäit rukkileiba tuli ökopagarikoja Pagar Võtaks! pagaritel paraku loomadele sööta, sest tavalisest sootuks teistmoodi käituva ökojahuga küpsetama õppimine võttis aega.
- Toit ja aiandus
- Fotod ja tekst Agnes Männiste, Bioneeri kaasautor
- 14. november 2014
Kaks aastat hiljem on agarate pagarite leib ja mitmed muudki küpsetised tuntud ja hinnatud kogu Tallinnas ja kaugemalgi veel. „Fantastiline leib, ilmselt parim Eestis!“ kiidab muusik ja saatejuht Mihkel Raud Pagar Võtaksi Facebooki lehel.
2012. aasta suvel tundis Pagar Võtaksi perenaine Reet, et on õige aeg alustada oma ettevõtmisega. Toiduainete tehnoloogiks õppinud ja pikalt Selveri Köögi juhataja ametit pidanud naine alustas koos kahe pagariga. Varem tavalist leiba küpsetanud pagaritel tuli õppida hakkama saama jahuparandajata, sest selles pagarikojas ollakse puhta tooraine usku. Taina sisse pistetakse ainult looduslikke ja mahepõllumajanduslikult kasvatatud koostisaineid ning sünteetilistel värvi-, lõhna- ega säilitusainetel ei ole selles köögis kohta.
Ökojahu nipid said selgeks
Nagu öeldud, tuli selgeks õppida ökojahu omapärad, mis ei kerki nii hästi kui tavaline jahu ning millest valmistatud toodete säilivusaeg on lühem. Kuid selgeks need nipid said ning esimesed küpsetised – piparkoogid ja leib – jõudsid Biomarketi kauplustesse müügile 2012. aasta novembris. Päris oma kaupluse avas Pagar Võtaks! 2013. aasta veebruaris ning tänaseks on müügikohti rohkemgi. Valikus on üle 30 toote ja pagarikojas töötab kuus inimest.
Puhta tooraine usku pagarikojas käib küpsetamine ehedalt nagu kodus. Enamik koostisaineid tuleb küpsetistesse, kookidesse, saiakestesse ja leibadesse Eesti mahetaludest – teraviljad Anfang OÜ-lt ehk Koksvere veskist, munad Äntu mõisast, piimatooted Pajumäe talust, köögiviljad, marjad ja munad Kopra-Karjamõisa talust.
Lähtuvad klientide soovidest
Uued tooted sünnivad ökopagarikojas lähtuvalt toorainest ja klientide soovidest. Näiteks algul ei olnud Pagar Võtaksi valikus gluteeni- ja/või piimavabasid küpsetisi, kuid täna leiab neid mitmeid – riisikakud sõstraga, tatraküpsised rosinatega jne. „Oleme klientide soovide suhtes väga paindlikud, lähtume palju nende eelistustest,“ kinnitab Reet.
Perenaise enda lemmikud on Napoleoni kook, seemneleib, tatraküpsised rosinatega ja tatra-brownie`i šokolaadiga. Napoleoni kook on ökopagarikoja valikusse jõudnud Reeda lapsepõlvest ehk valmib tema ema õige pisut kohendatud retsepti järgi.
Enne Pagar Võtaksi avamist küpsetas Reet ise kodus leiba, kuid nüüd selleks enam mahti ei jää, sest oma ettevõtte juhtimine tähendab tööd 24/7. „Tööd on rohkem ja hingerahu vähem, kuid siiski on hea olla ise enda peremees,“ naeratab Reet oma muutunud elu üle. Samuti valmistavad talle heameelt usinad kolleegid. „Töötajad on meil väga tublid ja kogu hingega asja juures,“ kiidab Reet. „Koos nendega saavad unistused teoks!“
Artikkel on algselt ilmunud Biomarketi ajakirjas.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta