Veerandsada Põltsamaa koolinoort valisid Orkla Eesti Põltsamaa tehases välja suvise noorte laulu- ja tantsupeo supid. Suurpeo väärilisteks tunnistati Põltsamaa kodune seljanka, frikadellisupp ja kanaborš, mida serveeritakse suvise laulukaare all peolistele ligikaudu 162 000 portsjonit.
 

Kokku mekkisid Põltsamaa kogukonna laulu- ja tantsulapsed viit Põltsamaa purgisuppi, mille hulgast tuli eelistus anda kolmele. Laste vaieldamatuks lemmikuks osutus kodune seljanka, millele pakkusid tihedat konkurentsi frikadellisupp ja boršisupp kanalihaga. Valikust jäid sel korral välja rassolnik ja hernesupp.

„Suuri üllatusi esikolmiku osas ei olnud, sest neid kolme suppi armastavad ka eestlased kõige rohkem,“ märkis Orkla Eesti juht Kaido Kaare ja lisas, et supi söömisest on saanud laulupeo tule süütamise, rahvariiete ja rongkäigu kõrval tore traditsioon.

Laulu- ja tantsupeo Sihtasutuse teabejuhi Sten Weidebaumi sõnul serveeritakse suvisel laulu- ja tantsupeol eeldatavasti ligikaudu 162 000 portsjonit suppi. „Soe laulupeosupp annab meile kõigile pingelistel peopäevadel nii vajalikku jõudu ja energiat, mis aitab meil vastu pidada. Täname Põltsamaad selle puhta ja eestimaise energia eest ning lubame, et kasutame seda ainult parimal viisil, et luua üheskoos laulukaare all imelist muusikat ja staadionil ilusaid tantse,“ lisas Weidebaum.
 

Suvise laulukaare all pakutakse seljankat, frikadellisuppi ja kanaborši

Aasta-aastalt on ka peosupid muutunud oluliselt tervislikumaks ja kestlikumaks. Suppides kasutatud liha ja köögivili on suures osas ehk ligi 70% ulatuses pärit Eestist ja sisaldavad kümnendiku võrra vähem suhkrut ja soola kui viimasel noorte laulu- ja tantsupeol pakutavad supid.

„Lisaks mitmekülgse ja tervisliku toidu pakkumisele mõtleme ka sellele, kuidas supitegemisel üle jäänud jääkidele uus elu anda. Nii jõuavad Põltsamaa supiteost üle jäänud köögiviljakoored rohegaasijaama, kus nendest valmistatakse gaasi, mille peal sõidab näiteks Tartu linna ühistransport,“ lisas ta.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu „Püha on maa“ toimub 30. juunist 2. juulini 2023. Mida hakkavad sööma vegan toitu soovivad inimesed, pole teada.