See, et šokolaadiga saab muudki teha kui tahvlikaupa süüa, teavad paljud inimesed. Nii šokolaad kui kakao on kasutuses kookides, küpsetistes, jookides kui külmades magustoitudes. Müügile on tulnud küpsetusšokolaadid ning tumeda šokolaadi valikust leiab järjest uusi maitsekombinatsioone. Šokolaadi ja kakaod saab edukalt kasutada kooslustes, kus suhkrut on väga vähe või pole üldse, kuid see teadmine pole nii laialt levinud.
- Toit ja aiandus
- Edith Soosaar, bioneer.ee vabatahtlik
- 5. jaanuar 2014
- Fotol šokolaad. CC0 Public Domain. Pixabay
Käisin Eesti Toiduliidu tumeda šokolaadi kasulikkusest rääkiva teavituskampaania avaüritusel, kuulasin loengut ja maitsesin mõnusaid šokolaadiga toite, mille kohapeal valmistas üritust läbi viinud toidumeister Angelica Udeküll.
Tervitusnäksiks oli väike amps tumedat šokolaadi musta küüslauguga. Hiljem valmistas Angelica veel peedi-šokolaadi muffineid ja šokolaadi-punaseveini kastme, mis läks loosi koos salatiga türgi ubadest, glasuuritud pirnidest ja peekonist.
See viimane, soolane salat, millele kastmeks tumeda šokolaadi ja veini kooslus, tuletas meelde sünnipäevapeo stseeni filmist "Chocolat". Selles filmis serveeritakse pearoaks suur lihapraad millele peale valatakse just nimelt šokolaadi kaste. Šokolaadi sisaldavad kastmed lihast või köögiviljast toitudele ei ole tõesti midagi ennenägematut, kuid Eestis on nad veel väga vähe levinud.
Hobikokkadele, kes alati retseptis näpuga järge ei aja, on kõige lihtsamaks viisiks „soolase šokolaadi“ võlusid nautida järgida järgmist nippi: pärast liha praadimist eemalda see pannilt ning vala pannile jäänud jääkidele peale klaas või kaks punast veini.
Keeda leent natuke aega (umbes 10-20 minutit), maitsesta ning lõpetuseks sulata kastmesse paksendamiseks ja maitsenüansi saavutamiseks sisse paar tükki tumedat šokolaadi.
Kasulikud kombinatsioonid
|
Roheline Henri (kogus kahele)
120 g peekonit
1 tl võid
1 tl oliiviõli
150 g rohelisi ube
0,25 klaasi punast veini
1 tl palsamiäädikat
0,5 klaasi vett
soola-pipart
120 g väiksemaid pirne
20 g tumedat šokolaadi
riivitud muskaatpähklit
värsket peterselli
Prae peekon ja tõsta köögipaberile nõrguma. Sulata potis või ning lisa oliiviõli. Kuumuta rohelisi ube kergelt õli-võisegus. Vala ubadele punane vein, palsamiäädikas ja vesi. Maitsesta soola ja pipraga ning kuumuta umbes 10 minutit. Poolita pirnid, eemalda südamikud ja lisa ubade peale potti. Kata pott kaanega ja jäta hauduma.
Kui oad ja pirnid on peaaegu pehmed, tõsta need kastmest välja. Lisa kastmepõhja tume šokolaad ja kuumuta, kuni šokolaad on sulanud. Maitsesta vähese muskaatpähkliga. Serveerimiseks tõsta taldrikule praetud peekon, oad ja pirnid ning nirista roog üle šokolaadikastmega. Lisa ka paar lehte värsket peterselli.
Retsepti autor: Angelica Udeküll
Röstitud punapeet rosmariiniga šokolaadi-balsamico kastmes
Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Pese ja koori peedid, lõika 1cm paksusteks ketasteks ja need omakorda neljaks veerandiks.
Aseta peedid küpsetuspannile ning vala peale paar supilusikatäit oliiviõli, ning liiguta ringi nii, et peedid oleks õliga kaetud. Kata pann küpsetusfooliumiga ning küpseta ca 45 minutit, kuni peedid on pehmed.
Sel ajal, kui peedid küpsevad, kuumuta kastrulis veinipalsamiäädikas ehk balsamico. Kui äädikas on kuum, eemalda peedid pannilt ja lisa šokolaad. Lase sel kaane all sulada. Sega ühtlaseks ning maitsesta soola, pipra ja rosmariiniga. Vala kaste valmis peeditükkidele ning sega läbi.
Allikas: Internet
Selle loo lõpetaksin tsitaadiga TTÜ professorilt Raivo Vokilt: “Nautides mõistlikus koguses tumedat šokolaadi koos tassi samuti kõrge antioksüdantide sisalduse poolest tuntud rohelise teega, on sellel kooslusel tervistav toime. Tumeda šokolaadi ja peedi kooslus aitab aga organismil paremini köögiviljas olevat rauda omastada.”
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta