Täna ja homme toimuvad Eesti Parima Toiduaine konkursi hindamised, mille tulemusel saavad üheksa toiduainet oma kategooria parima toote hõbemärgi.
- Toit ja aiandus
- 13. märts 2018
- Foto: Suitsukala. Pixabay, CC Public Domain
Tallinna Teeninduskoolis kogunev hindamiskomisjon valib tänase päeva lõpuks võitjad valmistoitude, kastmete, piimatoodete, pagaritoodete ja kondiitritoodete seast. Homse hindamispäeva käigus selguvad parim lihatoode, kalatoode, köögiviljatoode ja magustoit.
24. korda aset leidvat konkurssi korraldava Toiduliidu tegevjuht Sirje Potisepp tõdes, et parimate toodete väljaselgitamine muutub iga aastaga üha keerulisemaks – konkursitooted on jõudnud tasemele, kus enamike toodete kvaliteedile pole ka toidutehnoloogidel ja -teadlastel vajadust enam sisulisi märkusi teha.
„Lisaks punktidele saavad konkursil osalevad tooted igal aastal meie ekspertkomisjonilt väga sisukat tagasisidet, mida tootjad ka järgmiste uudistoodete väljatöötamisel arvesse võtavad. Konkursile esitatakse sellised tooted, mis on väga kõrge kvaliteediga, läbimõeldud kontseptsiooniga, uuenduslikud ning on mõistagi väga maitsvad. Ja nende seast parima väljavalimine on väga raske ja vastutusrikas töö,“ kinnitas Potisepp.
Teisipäeval, 13. märtsil hindab komisjon ühtekokku 49 toodet ning kõige suurem on konkurents 23 tootega piimatoodete kategoorias. „Piimatoodete puhul näeme, et piimatööstused on loonud eelmisel aastal mitte lihtsalt hulgaliselt uusi tooteid vaid lausa uusi kategooriaid – traditsiooniliste jogurtite ja kohupiimakreemide kõrvale on tekkinud sellised tooted nagu keefiridessert, keefirijogurt, kreeka jogurti jook ja palju muud põnevat, mida igal piimatoodete fännil kindlasti proovida tasuks,“ rääkis Potisepp.
Kolmapäeval, 14. märtsil tuleb komisjoniliikmetel anda hinnang 46 tootele ning kõige tihedam rebimine toimub lihatoodete ja magustoitude kategoorias – esimeses võistleb 18 ja teises 15 toodet.
„Eriti suure innovaatilisusega paistab silma lihatoodete kategooria, kus tuleb taas tõdeda, et meie toidumeistrite fantaasial ei ole piire! Eesti lihatootjate toodetega kaetud toidulaud võib kasvõi iga päev restoraniväärilist elamust pakkuda - liha kinoaseemnetega, rabajõhvikaga, täispiimaga, kodujuustuga, kaerahelvestega, ratatouille täidisega on vaid väike valik tänavustest põnevatest konkursitoodetest,“ kinnitas Sirje Potisepp.
Tooteid hindab komisjon, kuhu kuuluvad kokad, õppeasutuste toitumise valdkonna õppejõud, järelvalveasutuste ja kaubandusettevõte esindajad ning teised toiduga töötavad asjatundjad. Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. Üldkonkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer.
Konkursi võidutoode pälvib Eesti Parim Toiduaine 2018 kuldmärgi 25. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta