USA toitumisalase teaduskeskuse Nutrilite Terviseinstituudi (NHI) poolt läbi viidud uuringu kohaselt ei tarbi enamus maailma elanikkonnast minimaalset Maailma
- Toit ja aiandus
- 22. august 2014
- Köögivilju pildistas Janek Jõgisaar, Bioneer.ee
Puu- ja köögiviljade tarbimisharjumust käsitlevast uuringust “Fütotoitainete globaalne aruanne” selgus, et ligi 87% maailma elanikkonnal jääb pool või kolmandik igapäevasest soovituslikust puu- ja köögiviljade kogusest tarvitamata.
Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) soovitab igapäevaselt tarbida minimaalselt viis portsjoni ehk 400 grammi puu- ja köögivilju päevas. Ida- ja Põhja-Euroopas süüakse keskmiselt 2,4 portsjonit puu- ja köögivilju päevas, millest valdav osa kuulub sibul- ja viliköögiviljadele, puuviljadest melonilistele,
Puu- ja köögiviljades sisalduvad fütotoitained tugevdavad organismi ja toetavad tervet immuunreaktsiooni.
Head fütotoitainete allikad on näiteks lehtköögiviljad, spinat, tomat, paprika, porgand, arbuus, tsitrusviljad, mango, papaia, punased viinamarjad, kapsas, õun, melon, pirn ja sojaoad.
Toitumisuuring “Fütotoitainete globaalne aruanne” avaldati tänavu augustikuus ka teadusväljaandes “British Journal of Nutrition”. Uuring viidi läbi kõigis maailma regioonides ning valimisse kuulusid üle 18-aastased elanikud. Analüüsiti ka fütotoitainete piirkondlikku kättesaadavust ning nende mitmekesisust igapäevamenüüs.
Nutrilite’i Terviseinstituut (Nutrilite Health Institute) on juhtivaid toitumisalaseid uuringukeskusi Ameerika
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta