Viking Line'i laevade buffet-restoranidesse jõuab Lõuna-Rootsis asuva pereettevõtte Bjärefågel vastutustundlikult kasvatatud kana. Linnud saavad taimset sööta ning neil on kaks korda rohkem liikumisruumi võrreldes Rootsi standarditega. Ettevõte on ainus kliimasertifitseeritud kanaliha tootja Rootsis.

Alates aprillist pakutakse Viking Line'i laevade buffet-restoranides Rootsi pereettevõtte Bjärefågel vastutustundlikult kasvatatud kanaliha, mis on sertifitseeritud vastavalt Rootsi ökomärgise ja Rootsi linnulihakasvatajate ühenduse standarditele. Kanade kasvatamisel järgitakse eetikapõhimõtteid, mille keskmes on lindude heaolu. Kanadel on kaks korda rohkem ruumi kui Rootsi standardid ette näevad ning neid toidetakse taimse söödaga, mis ei sisalda GMO koostisosi, antibiootikume ega antibiootikumilaadseid aineid.

Lisaks on Bjärefågeli tootmisprotsess kliimasertifitseeritud. Ettevõte on suutnud vähendada oma tootmise kliimamõju 20–25 protsendi võrra ning on alustanud päikesepaneelide paigaldamist, et toota oma vajadusteks puhast energiat.

„Viking Line on tuntud oma kvaliteetsete restoranide poolest ja meie eesmärk on  pakkuda reisijatele Läänemere parimat toitu. Usume, et toiduelamus on veelgi nauditavam, kui kliendid teavad, et panustame kvaliteetsesse ja vastutustundlikult toodetud toorainesse,“ ütleb Viking Line'i restoranijuht Janne Lindholm.

Viking Line'i buffet-restoranid teenindavad aastas üle miljoni reisija. Viimastel aastatel on laevafirma astunud mitmeid samme oma restoranitegevuse jätkusuutlikumaks muutmiseks, eelistades näiteks kohalikku toorainet ning vähendades järjekindlalt toidujäätmeid. Kana pakutakse buffet's mitmel eri kujul.

Viking Line on seadnud eesmärgiks minna täielikult üle ECC-sertifitseeritud kanalihale hiljemalt aastaks 2028. ECC (European Chicken Commitment) on rahvusvaheline standard, mis seab ranged nõuded lindude heaolule ja vastutustundlikule tootmisele.

Viking Line’i restoranide vastutustundlikkuse põhimõtted:

  • Üle 70 protsendi laevarestoranide toorainest pärineb Läänemere piirkonnast (Soome, Rootsi ja Eesti).
  • Paljud suures mahus kasutatavad tooted, nagu koor, või, jogurt ja hapupiim, ostetakse kohalikelt tootjatelt ja põllumeestelt.
  • Alates veebruarist pakutakse laevadel Laosest pärit säästlikult toodetud Slow Forest kohvi, mis vähendab kliimamõju ja parandab kohalike kohvikasvatajate elutingimusi. Kohvipaks kogutakse ja kasutatakse aianduses mulla toorainena.
  • Alates aprillist 2025 saab Bjärefågel laevade buffet-restoranide peamiseks kanalihaga varustajaks.
  • Aastaks 2028 on kogu laevarestoranides pakutav kanaliha ECC-sertifitseeritud.
  • Kõik laevadel pakutavad munad pärinevad vabalt peetavatelt kanadelt juba aastast 2022.
  • Viking Line teeb järjepidevat tööd toidujäätmete vähendamiseks oma laevadel.