Ülemiste City linnakus avas uksed modernne eesti restoran Mona, mis müüb toitu kaasa täiesti prügivabalt. Söögid-joogid pakitakse ringnõudesse ning kottidena saab kasutada teise ringi paberkotte.
- Jäätmed
- 7. veebruar 2022
- Foto: Ringkarbid / Ringkarp
Klientide seas kõrgelt hinnatud restoranide Riis ja Riis Express omanik ja peakokk Kadri Tran soovis luua rohelise mõtteviisiga ja kohalikku toorainet pakkuva restorani: “100% ühekorrapakendi vaba restoran - meie teeme selle ära! Ülemiste City on väga roheline ja toetav ning siin töötavad inimesed võtavad meie idee rõõmuga vastu.”
Monast toitu kaasa ostes on inimesel 2 valikut, kas tulla oma nõuga või valida RingKarbi süsteem. “Kuna RingKarbi süsteem toimib juba edukalt minu teistes restoranides, siis tahame kindlasti panna karbid ringlema ka Monas,” on Kadri Tran enesekindel.
RingKarbi üle-eestiline ringnõude võrgustik võimaldab tänaseks juba üheksas maakonnas ja enam kui 70 söögikohas osta toitu ja jooki kaasa nii, et prügi ei tekigi. Karbid vastavad toiduohutus- ja hügieeninõuetele, on lekkekindlad ja kannatavad nii soojendamist kui ka külmutamist. Toidu ringnõudes kaasa ostmiseks tuleb paluda söögikohal panna see ringkarpi ja karbi eest tasuda ajutine tagatisraha. Karbi mistahes RingKarbiga liitunud toidukohta tagastades saab klient kas kogu deposiidi tagasi või toidu uues puhtas nõus. Seega on RingKarbi süsteemi kasutamine inimesele lõpuks tasuta. Ringkarbi tagatis 10 € ja termostopsi tagatis 5 € tagab selle, et inimesed ei viska neid prügikasti ega unusta köögikappi seisma. Piisavalt kõrge tagatisraha hoiab nõud ringluses.
Lisaks prügitekke vähendamisele pannakse restoran Monas erilist rõhku kohalikule toorainele ja taimetoidule. Erinevad hooajad annavad palju võimalusi mängida metsast, põllult ja aiast saadava saagiga. Suveperioodil kasutatakse kodumaiste ettevõtete ja aedade värsket köögivilja, marju, ürte, salateid, lilli ning liha ja kala. Tooraine kättesaadavuse ja mitmekülgsuse tagab koostöö Maaeluministeeriumi loodud "Ma armastan Eesti toitu" pikaajalise projektiga, tuginedes Eesti toiduteele (toidutee.ee).
“Mis seal salata, 100% ühekorrapakendi vaba restorani oleme juba pikisilmi oodanud! Täna, kui inimeste teadlikkus ühekorrapakendi probleemist on pigem tagasihoidlik ja kus seadused ühekordsete pakendite kasutamist kuidagi ei piira, viivad RingKarbi missiooni prügivabast Eestist edasi just need restoraniomanikud, kes julgevad olla suunanäitajad ja tahavad päriselt pakendiprügi vähendada - just nagu Kadri Tran! Oleme ütlemata õnnelikud, et selliseid toidukohti on meie võrgustikus aina enam!” rõõmustab RingKarbi kaasasutaja Katarina Papp.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta