Oktoobrikuu oli õiglase kaubanduse kuu. Bioneer.ee koostöös Fairtrade, Zuzu, ja MTÜ Mondo viisid sel puhul läbi õiglase kaubanduse teemalise kirjutamisvõistluse. Osalema olid oodatud kõik koolinoored, keda huvitab teadlik tarbimine, keskkond ja globaalne jätkusuutlik areng. Meile on saabunud palju kaastöid, mida jõudumööda avaldame. Täna avaldame Are koolis õppiva Annaliisa Verbo loo pealkirjaga: "Miks õiglane kaubandus on minu jaoks oluline?"

Õiglane kaubandus on mulle tähtis, sest see taotleb suure võrdsuse saavutamist rahvusvahelises kaubanduses. Kui esmalt kuulsin õiglasest kaubandusest, ei osanud ma sellest suurt midagi arvata, aga kui sellest tuli koolis rohkem juttu, sain teada, kui hirmus nende seisukord seal töötades tegelikult on ning siis riivas see teema mind viivitamata. Arvestades neid jutte, kuidas väikesed lapsed kohe pärast kõndima õppimist tööle pannakse ning millistes brutaalsetes tingimustes peavad nad tööd rabama, on uskumatu, ja palk, mida makstakse, on üüratult väike.. Õiglase kaubanduse tegevus on  lugupidamist väärt, ning maailmas võiks olla veelgi rohkem selliseid ühinguid, mis mõtlevad inimese headele töö- ning elutingimustel. 
 
Miks on õiglane kaubandus nii tähtis meie ühiskonnaelule? Õiglane kaubandus aitab tagada nt Aafrika, Aasia ning Kesk- ja Lõuna-Ameerika väiketalunike toodetele (tee, kohv, puuviljad, suhkur, kakao, šokolaad, jne) õiglase hinna ja parandada sealsete tööliste töö- ja elutingimusi. Selleks, et meie saaksime aidata neil parandada töö- ja elutingimusi, pole vaja väga palju teha, kui  panna poes ostukorvi Fairtrade tootemärgiga kaupu. Meil võtab toote valimine kaupluses  aega mõni minut, kuid istandustes töötavad töölised peavad töötama kõvasti, et nende toit nende lauale jõuaks, ja paneksime kasvõi ühe toote ostukorvi, teeb see paremaks mitmete inimeste elud. 
 
Õiglasest kaubandusest peaks rääkima rohkem ja suuremale seltskonnale, et selle tähtsus võimalikult paljude inimesteni jõuaks. Õiglasest kaubandusest tuleks promoda rohkem ka sotsiaalmeedias, raadios, televisioonis ja ajalehes, et kodanikele jõuaks  arusaam, mis  maailmas tegelikult aset leiab. Mis hetkel arengumaades toimub, teavad ju ainult koolilapsed, kellele räägitakse seda koolis ja mis pikapeale kipub lastel meelest minema, kuna televisioonis, sotsiaalmeedias ja raadios sellistele teemadele ei läheneta.  

Minu jaoks tähendab õiglane kaubandus õiglasemalt valmistatud toodet, lapstööjõu mittekasutamist, keskkonnasõbralikku ja säästlikku tootmist, inimväärseid töötingimusi, lisatasu maksmist, mis suunatakse kogukonna arendamisele. Seetõttu tean, millist kaupa eelistada.