Oktoobrikuu oli õiglase kaubanduse kuu. Bioneer.ee koostöös Fairtrade, Zuzu, ja MTÜ Mondo viisid sel puhul läbi õiglase kaubanduse teemalise kirjutamisvõistluse. Osalema olid oodatud kõik koolinoored, keda huvitab teadlik tarbimine, keskkond ja globaalne jätkusuutlik areng. Meile on saabunud palju kaastöid, mida jõudumööda avaldame. Täna avaldame Are koolis õppiva Kairon Hütti loo pealkirjaga: "Miks õiglane kaubandus on minu jaoks oluline?"

Mina sain esimest korda teada Fairtrade märgist ja toodetest umbes 2-3 aastat tagasi, kui meile Õiglase kaubanduse päeval seda teemat tutvustati. Muidugi olin seda märki ennem toidupoodides näinud, aga kunagi ei saanud aru selle märgi tähendusest. Kuigi teadsin, et töötajad arengumaade farmides ei tööta küll kõige ideaalsemates tingimustes, ei teadnud aga, et need olud nii hullud on.  

Täiskasvanud ja lapsed töötavad palavates, mustades, ebaturvalistes ja üleüldse kohutavates töökeskkonnas. Ja pealekauba saavad nad nähtud vaeva eest vaevu  äraelamiseks suurust töötasu. Fairtrade aitab talunikel maksta oma töötajatele õiglasemat palka. Fairtrade tagab ka keskkonnasõbraliku ja säästlikud tootmisviisid toodetes. Fairtrade garanteerib, et arengumaades lapsed ei tööta ebaseaduslikult  kasvandustes ning annab neile võimaluse töötamise asemel koolis õppida ning samas parandatakse ka arstiabi kättesaadavust.. Fairtrade tegutseb põhiliselt arengumaades. Näiteks Aasias, Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas. 

Mina puutun kokku õiglase kaubanduse toodetega tavaliselt toidupoodides järgnevate toodete näol: šokolaad ja teised maiustused, kohv, tee, suhkur, kakao, puuviljad. Need on küll vaid osad Eestis müüdavatest Fairtrade toodetest, aga need on just need tooted, millega mina personaalselt kokku puutun. Minu pere kasutab kõige rohkem nendest toodetest suhkrut.  

Miks on õiglane kaubandus just minu jaoks oluline? Läbi Fairtrade süsteemi ja toodete saan ka mina, keskmine Eesti poiss, toetada töökaid arengumaade farmereid. 

Kuidas mina neid toetada saan? Mina proovin vajadusel osta võimalikult palju Fairtrade tooteid, kuigi neid palju tavapoodides saadaval ei ole. Kui mul on võimalus valida tavatoote ja Fairtrade toote vahel, eelistaksin Fairtrade toodet, sest tean, et toode on keskkonnasäästlikult toodetud, et farmerid ning nende töötajad õiglast palka nende töö eest saanud ja et pole kasutatud lapstööjõudu.