“Sõnad “taimne burger” ja “jogurtialternatiiv” ei tekita minus segadust, palun ärge hääletage “taimse burgeri keelu” poolt,” seisab rahvusvahelise organisatsiooni ProVeg algatatud petitsioonis, mis on adresseeritud Euroopa Parlamendile. Täna hommikul oli petitsioonile alla kirjutanud üle 111 000 inimese.

Eelmise aasta 1. aprillil hääletas Euroopa Parlamendi Põllumajanduskomitee uue ühise põllumajanduspoliitika hääletusel heaks ettepanekud, mis seaduseks vormumisel keelustaksid taimsete toodete pakenditel kasutada loomset päritolu toiduainetele viitavaid sõnu. See tähendab, et enam ei tohiks sojapiima nimetada taimepiimaks ning ka paljude teiste praegu levinud sõnade kasutamine oleks keelatud.

Petitsioonile allakirjutanud leiavad, et taoliste sõnade kasutamisel on oluline roll toomaks esile tooteomadusi, mida inimesed taimsetelt alternatiividelt ootavad, ning toodete eesmärk pole tekitada inimestes segadust ega tarbijaid eksitada.

“Nii keel kui ka meie toitumis- ja tarbimisharjumused on pidevad muutuses,” ütles MTÜ Loomuse veganprogrammi “Taimsed valikud” programmijuht Anu Tensing. “Taimsed alternatiivid on meie toidulaual olnud juba aastaid ning nende nimetamine sõnadega, mida oleme muidu harjunud kasutama loomse toidu puhul, ei tekita ülemäära suurt segadust, vaid aitab paremini taimetoidumaailmas orienteeruda ning leida asendustooteid. Pigem oleks kummaline, kui poeriiulil vaataksid köögiviljakotlettide asemel meile vastu köögiviljakettad ning inimeste kõnepruugis kinnistunud taimse piima asemel kannaksid piimaalternatiivid taimse vedeliku nimetust.”

Keeld läheks ProVegi andmetel vastuollu ka “Talust toidulaulale” strateegiaga, mis on Euroopa rohelise kokkuleppe nurgakivi, sest selles on tõstatatud vajadus julgustada inimesi valima jätkusuutlikumat toitu ning muuta tervislik ja jätkusuutlik toit kättesaadavamaks.

Allkirja petitsioonile saab anda siin.