Möödunud reedel jõudis Toidupanka pudruhelveste hiigelannetus. Tegemist on vaieldamatult ühe suurima ühekordse toidu päästmise operatsiooniga, mille raames säästeti hävimisest 250 000 portsjonit putru.
- Tarbimine ja tervis
- 8. mai 2017
Toidupanga tegevjuht Piet Boerefjin: “Kvaliteetne toidukaup, mille markeeringujärgne “parim enne” on möödas, ei ole seetõttu veel söögikõlbmatu. Tegelikult on paljude toiduainete puhul tarbimiseks sobilik aeg veel isegi aastaid pärast seda kuupäeva, näiteks kuivainetel. Kõige kurb-naljakama näitena tooksin ehk Himaalaja soola, mis on 15 miljonit aastat mäeküljes olnud aga nüüd poes saab 3 kuu pärast “parim enne “ mööda. Usun, et mõistate, mida ma öelda tahan. Selle konkreetse pudrukoguse pakkumise saime ühelt ettevõttelt, kes seda müüa enam ei saanud aga ära viskamise asemel otsustas meiega nõu pidada. Aimates pakkumise võimalikku väärtust, otsustasime panustada selle päästmisesse. Tellisime veterinaarametilt analüüsid ning saime dokumenteeritud kinnituse oma ootustele, et selle pudruga on kõik korras. Tahame seda õnnestumist avalikkusega jagada, sest see on hea näide ja eeskuju, kuidas pisutki mõeldes on koostöös Toidupangaga võimalik väga palju head teha."
Puudust kannatavate inimeste abistamisele saab kaasa aidata igaüks. Meil on reedel ja laupäeval 12.-13. mail toidukogumispäevad kauplustes üle Eesti ning ootame sinna registreerima veel ca 250 vabatahtlikku. Viimaste toidukogumispäevade ajal oli meid kokku pea 1000 inimest.”
Toidupank
Eestis on 14 toidupanka. Esimene- Tallinna toidupank- asutati aastal 2010. Toidupangad on ellu kutsutud selleks, et kaubandusvõrgust (kauplused, hulgilaod, toidutootjad, talunikud) kokku koguda hea toidukaup, mida mingil põhjusel ei ole võimalik ära müüa, ning jagada see tasuta edasi vaesuses elavatele inimestele.
Toidukogumispäevadel on eraisikutel võimalus toetada Toidupanga tööd ning oma piirkonna puuduses elavaid peresid toidukaubaga aidata. Toidupankade tegevuse põhieesmärgid on võitlemine vaesuse vastu, toidu raiskamise vähendamine ja solidaarsus inimeste vahel. Toidupanga igapäevatöö on pidevalt otsida uusi koostööpartnereid: toidu annetajaid ja sponsoreid, et me saaks pakkuda rohkem ja paremat toitu järjest suuremale hulgale inimestele.
Igal nädalal toimetab Toidupankades 150 vabatahtlikku ning toidukogumispäevade ajal, 2 päeva jooksul üle Eesti kuni 1000 inimest. Vabatahtlikud tegid 2016. aastal 40 000 töötundi Eesti erinevates Toidupankades.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta