Sel nädalal toimub juba 21. korda Tallinna Restoranide Nädal (TRW), millest võtab osa 82 hinnatud pealinna restorani. Märtsi alguses läbi viidud veebiküsitluse kohaselt hindavad 90 protsenti inimestest Tallinna restoranikultuuri kas heaks või väga heaks.

  • Toit ja aiandus
  • 13. märts 2024
  • Foto: Tallinna restoranide nädalast osa võtvad kokad / Erlend Štaub

11.-17. märtsini toimuvast Tallinna Restoranide Nädala käigus pakuvad 82 pealinna toidukohta erihindadega kahe- ja kolmekäigulist à la carte menüüd, kus on esindatud iga restorani armastatuimad road.

Tallinna Restoranide Nädal viis märtsi alguses läbi veebiküsitluse, mille kohaselt otsivad inimesed välja sööma minnes maitseelamusi ja head toitu (98%), kuid hindavad kõrgelt ka toidukoha atmosfääri (88%) ning klienditeenindust (78%).

Küsitlusest joonistus välja, et elukalliduse tõus on mõjutanud inimeste väljas söömas käimise harjumusi – koguni 69 protsenti inimestest tunnistas, et käib vähem söömas kui pool aastat tagasi, sealjuures tutvub ligi kolm neljandikku (68%) enne sööma minemist toidukoha hindadega. Rohkem kui pooltel vastanutest kulub restorani söömas minnes keskmiselt 36-70 eurot.

Veebiküsitluse kohaselt on kümme lemmikrestorani Tallinnas Tuljak, NOA, Mon Repos, Rataskaevu 16, Argentiina Restoran, Rado, Farm, PÄRIS, Chedi ja Mimosa, millest enamus on esindatud ka Tallinna Restoranide Nädalal.

Täna alanud Tallinna Restoranide Nädalale on juba koha soetanud ligi seitse tuhat inimest, muuhulgas on täielikult välja müüdud Michelini tärni pälvinud NOA Chef’s Halli degustatsioonimenüü, samuti Swissoteli kõrgeimal korrusel avatud Horisont Restorani ja Restoran Tchaikovsky kolmekäigulised õhtusöögid.

Uute tulijatena võtavad sel kevadel Tallinna Restoranide Nädalast osa Kalaranna resto, Hem Koduresto & aed ja Restoran HOOV Number 6. Viimane kostitab külalisi põneva viiekäigulise menüüga, mille on kokku pannud Michelini aasta noorkoka tunnustuse pälvinud Daanius Aas.

Valikut leidub ka veganitele. Põnevad kahekäigulised veganlõunad on välja pannud Saltrestoran Kadriorus ja Ocean 11 Tallinna Sadama kruiisiterminalis. Vegantoitudest koosnevaid kolmekäigulisi õhtusööke pakuvad ka Telliskivis asuv ÜLO ning Pirita sadama restoran Sardiinid.

Tallinna Restoranide Nädala traditsioonile pani kolmteist aastat tagasi aluse Eesti Restoranide Liit. Selle aja jooksul on Tallinna Restoranide Nädalast võtnud osa üle 250 000 inimese ja serveeritud rohkem kui 625 000 rooga.

Ehkki restoranide arv on aasta-aastalt tõusnud, on kujunenud välja kuldne tuumik, mis on restoranide nädalal osalenud peaaegu alati: Dominic, Horisont, Chedi, Tchaikovsky, Moon ja Salt. Kõige esimesest nädalast võttis osa 25 restorani, mis pakkusid kahekäigulist lõunasööki 10 euro ja kolmekäigulist õhtusööki 20 euroga. Tutvu TRW-l osalevate restoranidega www.tallinnrestaurantweek.ee.

Märtsi esimesel nädalal läbi viidud Tallinna Restoranide Nädala veebiküsitlusest võttis osa ligi 400 inimest vanuses vanuses 19-65-eluaastat. Enamus vastanutest olid pärit Tallinnast. Küsitluse eesmärk oli kaardistada inimeste väljas söömas käimise harjumusi ja eelistusi.