Espresso baasil valmistatud piimakohve eelistavad 80% tarbijatest ning enamasti tarbitakse 1-2 kohvijooki päevas. Kuidas teha vahet cappuccinol, café lattel ja flat white’il?

 „Eestlaste kohviteadlikkus on teinud järsu hüppe. Kui veel mõned aastad tagasi ei näidanud eestlased üles erilist kirglikkust espresso baasil valmistatud piimakohvide vastu nagu cappuccino, café latte või flat white, siis nüüd on need ühed eelistatuimaid kohvijoogid,“ lausus Circle K Eesti AS-i kaubandusdirektor Diana Veigel.

Piimaga kohvi eelistavad 80% tarbijatest ning enamasti tarbitakse 1-2 kohvijooki päevas. Veigel usub, et tarbijad eelistavad üha enam kvaliteetset oakohvi filtrikohvile eelkõige kohviubade maitse ja kvaliteedi pärast.

Valio Eesti turundus- ja tootearendusdirektor Nele Jõemaa sõnas, et espresso baasil valmistatud piimajoogi võtmeteguriks on tihtilugu piim.

„Hea café latte või cappuccino aluseks on õigesti vahustatud piim. Poodides on saadaval terve hulk erineva päritolu, koostise ja maitsega piimasid, kuid mitte kõik neist ei vahustu ühtemoodi. Seepärast tasub maitsva kohvijoogi valmistamisel erinevate piimadega katsetada,“ selgitas Jõemaa.

Kuni piimas on piisavalt valku, siis vahustuvad kõik piimad – nii täispiim, tavaline piim, rasvatu piim, laktoosivaba piim kui ka erinevad veganpiimad.

„Oluline on siinkohal meeles pidada, et piima ei tohi üle kuumutada ehk maksimaalne vahustamistemperatuur peab olema 65-68 kraadi. Kui kohv on peale valmistamist liiga tuline, siis on oht, et piima on liiga kõrgel temperatuuril kuumutatud,“ lausus Circle K Eesti AS-i kaubandusdirektor, kinnitades, et professionaalsetes teele kaasa ostetavate kohvide masinates on temperatuurid vastavalt reguleeritud.

Jõemaa lisas, et piimavahu konsistents ehk kas piim on kohev ja maitsev sõltub paljuski toorpiima kvaliteedist ning piimas sisalduvast rasvaprotsendist ning pastöriseerimisprotsessist. „Kui piima rasvaprotsent on vahustamise juures oluline, siis on sellest veelgi tähtsam, kas piim on pastöriseeritud või mitte. Näiteks läheb toorpiim küll vahtu, kuid tekkinud vaht ei jää kuigi kauaks püsima,“ selgitas Valio Eesti turundus- ja tootearendusdirektor.

Ta lisas, et mitmed kohvieksperdid eelistavad vahustamiseks kasutada just 2,5% pastöriseeritud lehmapiima. Sarnase konsistentsiga vahu saab ka näiteks kaerapiimast, mandlipiimast, riisipiimast ja sojapiimast, mille rasvasisaldus on nii-öelda tavapiima omast vähemalt kaks korda kõrgem ehk ka kohv on sellevõrra rammusam.

Veigeli sõnul tekitab piimakohvi valik tihtilugu tarbijates küsimusi. „Kõige rohkem uuritakse hetkel, mis jook on flat white, kuna tegemist on kohvijoogiga, mis on kõige hiljem Circle K kuumade jookide valikusse lisandunud. Samuti uuritakse kohviubade kohta ning kas neid on võimalik kaasa osta,“ selgitas Veigel. Tema sõnul on teenindusjaamade kohvioad väga hoolikalt valitud ning klientide peal testitud, et kohvi maitse vastaks ootustele.

Mida kujutavad endast erinevad populaarseimad espressopõhised piimakohvid?

Cappuccino on eestlaste seas üks armastatumaid piimakohvisid.  “Cappuccino on täiuslik harmoonia espressost, piimast ja piimavahust, kus kolmandiku joogist moodustab espresso, kolmandiku piim ning viimase kolmandiku kohev piimavaht,” selgitas Veigel, lisades, et traditsiooniliselt juuakse cappuccinot pigem hommikuti, kuna joogi valmistamiseks kasutatav piim pikendab kofeiini mõju ja võib segada õhtuti uinumist.

Caffé latte ehk piimakohvide kuninganna sobib eelkõige neile, kes eelistavad maitselt lahjemat kohvijooki. “Caffé lattet, mis koosneb kahest kolmandikust kuumast piimast ja ühest kolmandikust piimavahust, juuakse Eestis pigem ühe espressoga. Suure piimakoguse tõttu on jook tarbimiseks sobilik päevläbi,” tõdes Circle K Eesti AS kaubandusdirektor.

Flat white on eestlaste seas veidi vähem tuntud piimakohv, mis suuresti sarnaneb caffé lattele, kuid mille piimakogus on poole väiksem. “Kui caffé latte puhul domineerib joogis piima maitse, siis flat white puhul domineerib jooki selgelt kohvi maitse, mida toetab tagasihoidlik vahustatud piimakiht,” selgitas Veigel. Samuti on tegemist koguselt väiksema piimakohviga – kui cappuccino on tavaliselt 180ml ning caffé latte 250ml, siis flat white vaid 140ml kohvijook.

Circle K Eesti AS kaubandusdirektor nentis, et enamasti ostetakse L suuruses piimakohvisid ehk 350 ml kohvisid, kuid üha populaarsemaks muutub ka kuumade jookide XL suurus. „See on kinnitus, et eestlased on kohvirahvas, kes tarbivad kohvi igapäevaselt ning pigem suurtes kogustes,“ sõnas Veigel. Ta rõhutas, et keskkonnasäästlikkuse suurendamiseks on viimased paar aastat kutsutud tarbijaid üles kasutama enda termostopsi, et hoida kokku plastmasstopside kasutuselt. „Enda kohvitopsiga ostetud kuum jook on alati 20% soodsam. Kurvastav on aga see, et soodustus ei ole muutnud seni tarbijaeelistusi ehk tarbijad ei vali enda kohvitopsi plasttopsi asemel, kuigi pidevalt võib kuulda, kuidas kaasaostetav kohv on Eestis ülehinnatud,“ sõnas Veigel.