Möödunud pühapäeval toimus Saaremaa Kärla põhikooli sööklas mahetoidu päev, kuhu oli kogunenud üle 50 lapse ja lapsevanema. Kavas olid mahepõllumajanduse loeng lapsevanematele ja piparkoogivalmistamine lastele ning kõigile ühine kokkamine mahetoorainest.
- Toit ja aiandus
- Merit Mikk, Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus
- 17. detsember 2013
- Fotol jõulud. CC0 Public Domain. Pixabay
Päeva alustati lapsevanemate loenguga. Kihelkonna valla mahetalunik Aivar Kallas tegi puust ja punaseks mahepõllumajanduse põhimõtted ja selle, kuidas mahetoitu ära tunda. Lapsevanemate huvi oli suur ja mahetalunikul tuli vastata paljudele küsimustele.
„Tundsin, et olin õige sihtgrupi ees. Meile, kes me mahevaldkonnas tegutseme, võib tunduda, et mahepõllumajandusest teatakse päris palju. Tegelikkus seda ei kinnita. Rääkida tuleb päris a-st ja b-st ning mahetoidu märgistus on enamikule tundmata,“ rääkis Aivar Kallas.
Sel ajal, kui vanematele teadmisi jagati, said lapsed kooli sööklas piparkooke vormida. Koplimäe Mahe Talu perenaine Marju Müür ja Kärla söökla juhataja Praakli Reediku mahetalu perenaine Krista Mändar olid valmistanud suure portsu mahepiparkoogitainast.
Ühiseks mahetoorainest kokkamiseks jagati rahvas kuude gruppi, lapsed ja lapsevanemad segiläbi. Siin juhtisid protsessi Kristo Putnik Kuressaare restoranist Lavendel ja Marju Müür. Kõige rohkem pakkus elevust tanguvorsti tegemine ning tulemus oli vaeva väärt. Osalejad kiitsid väga ka hapukapsapirukat ja tatramagustoitu vahukoore, astelpajupüree ja kamakrõpsudega. Maitsvad olid ka teised toidud: veiselihahautis, ahjupeedid kitsejuustuga ja ahjuköögiviljad.
Osalisi võõrustas Kärla kooli ja lasteaia söökla peakokk Praakli Reediku mahetalu perenaine Krista Mändar, kelle meelest oli kogemus innustav nii talle endale kui ka osalenud lapsevanematele. „Tagasiside osalejatelt on positiivne, proovida sai ka selliseid mahetoorained, mida igapäevaselt ei kasutata.“
Kärla kooli ja lasteaia sööklas on ka mõned mahetoorained juba oma koha leidnud ja plaanis on mahetoidu osa suurendada. „Köögivilju juba osaliselt ostame kohalikelt mahetootjatelt. Praegu harjutame lapsi Koplimäe mahetalu jahudest ja helvestest tervislike täisteratoitudega. Läbirääkimised käivad Riido taluga, et toiduvalmistamisel hakata kasutama mahepiima,“ lisas Krista Mändar.
Ürituse korraldaja Merit Miku sõnul õnnestus mahetoidu päeval just lapsevanematele üsna palju uusi teadmisi jagada. „Paljudele tuli üllatusena, et mahetoidu valik on juba päris lai ja tegelikult saab ilma suurema vaevata enamiku tavapärastest toorainetest mahedana kätte,“ tõdes Mikk.
Mahetoidu päeva korraldasid MTÜ Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus ja MTÜ Saare Mahe projekti „Mahetoidu teavituskampaania“ raames, toetas Põllumajandusministeerium turuarendustoetusega. Korraldamisel tehti koostööd Saarte Koostöökoguga, mis on Kärla Põhikooli kaasanud ka lastele suunatud toiduteemalisse projekti Growing Gastronauts.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta