Kaisa Orgusaar on toidutehnika ja -arenduse magistritudeng, kes otsustas magistriõppesse minna innustatuna oma armsast töökohast. Tööl – TFTAK-is – tegeleb ta tootearenduse ja teadustööga, kus saab õpitud teadmised kohe ka proovile panna. Kaisa märgib, et õnneks jagub tal aega ka joogale, kunstile ja tantsimisele – viimasega on ta tegelenud 13 aastat ja ei kujuta oma elu selleta ette.
- Keskkonnaharidus
- 15. märts 2020
- Foto: Pixabay, CC Public Domain
Kelleks Sa saada tahad?
Lapsena tahtsin saada teadlaseks ja looduskaitsjaks. Samas peab töö sisaldama loovust, muidu hakkab igav. TFTAK pakubki just kõiki neid võimalusi – tegeleda tootearendusega, mis nõuab loovat lähenemist ja võimatutele olukordadele lahenduse nuputamist, kuid samas on see seotud ka teadustööga. Lisaks saan töötada just jätkusuutlike toitude väljatöötamise nimel. Just sellel alal soovin ka tulevikus jätkata.
Milline on kõige põnevam õppeaine?
Siiani on mulle väga meeldinud biokeemia, toidu sensoorne analüüs, piimatehnoloogia ja toidufüüsika.
Kõige põnevam õppeaine on kindlasti hästi praktiline. Mida rohkem saab omandatud teadmisi kohe praktikasse rakendada, seda parem. Hea õppeaine on parasjagu uus ja huvitav, mitte liiga lihtne aga mitte ka nii raske, et ära hirmutaks.
Mida igaüks meist peaks oma toidu kohta teadma?
Toitu ei tohiks karta. Tean mitmeid inimesi, kes on saanud kinnismõtteks ühte või teist toiduainet ohtlikuks pidada. Seda ei ole vaja teha, hirm mõjub psüühikale halvasti. Samuti ei ole vaja karta kõiki toidus olevaid E-aineid, vaid osata kriitiliselt mõelda. Ka meie loomulik toit sisaldab paljusid neidsamu E-aineid, näiteks E330 on kõigest sidrunhape, mida leidub ka sidrunites.
Üks lõbus tõik, mida sa enne sellel erialal õppimist ei teadnud.
Väide: jää soojusjuhtivus on kordades suurem kui õlil. Leidsime, et seega tuleks parema soojusülekande saamiseks toitu praadida hoopis jääga. Hmm... otseste järelduste tegemine ei ole vist alati kõige parem idee.
Sind huvitab, mis meie söögilauda katab, kuidas toitu toodetakse ja soovid valdkonda süvitsi tundma õppida? Sul on juba olemas baasteadmised toidutehnoloogiast, keemiast, bio- või geenitehnoloogiast? Toidutehnika ja –arenduse magistrikava valmistab ette spetsialiste töötamaks toidusektoris – nii tootmises, tootearenduses, kvaliteedikontrollis, riigiasutustes kui ka teaduses: www.taltech.ee/toidutehnoloogia-ja-arendus
Oled omandanud või peagi omandamas kõrgharidust? Kas sooviksid minna edasi õppima, aga ei tea veel täpselt, mida ja kuidas seda teha saaks? Vastuseid antakse teisipäeval, 17. märtsil TalTechi virtuaalsel magistriõppe infoõhtul. Osale ja saa teada, mida TalTechi uuendatud erialad endast kujutavad ning milliseid uksi magistriõpe Sulle tulevikku avab. Registreeru kohe: www.taltech.ee/MAinfo
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta