Keskkond on viimasel ajal tähelepanu keskpunktis – arutelud kliimamuutuse, keskkonnareostuse ja loodussõbralike alternatiivide otsimise teemal täidavad ajalehtede esikaasi. Mida teeb aga toidusektor, et oma keskkonnamõju vähendada?
- Maamajandus
- 29. oktoober 2019
- Foto: Pixabay, CC Public Domain
Keskkonnamõju vähendamisele mõeldakse nii tootmise, tootevaliku kui pakendamise puhul. Muudatustest toiduainetööstuses rääkisid Toiduliidu pressikonverentsil erinevate toidusektorite esindajad.
Keskkonnasõbralik tootmine
Toidutootmine on suur tööstus, mille käigus hoidmine nõuab energiat ja toodab paratamatult ka heitgaase. Et talitseda kliimamuutusi, on süsihappegaasi heitkoguse vähendamine vältimatu. Toidusektoris tehakse aktiivselt koostööd tehnoloogiaettevõtetega, et töötada välja lahendusi efektiivsemaks tootmiseks.
Maailma rahvastiku kasvades suureneb nõudlus kestlikult toodetud valguallikate järele. Liha tootmine on väga energiamahukas, veidi vähem nõuab energiat kala kasvatamine, mis võib osaliselt lihale alternatiivi pakkuda. Ka kalasööt on võrreldes loomasöödaga odav. Kala on efektiivsem kasvatada kasvandustes kui seda merest püüda, samuti on see keskkonnasäästlikum.
Lihatootmist saab keskkonnasõbralikumaks muuta taastuvate energiaallikate kasutamisega tootmishoonetes. Eestis on näiteks Saaremaa Lihatööstuse tehase katusel päikesepark, mis katab tootmisvabal päeval kogu tehase energiavajaduse ning tootmispäeval umbes 15% sellest. Sellised investeeringud on kallid, kuid tasuvad end ära umbes kaheksa aastaga.
Teadlik toiduvalik
Veganlus kogub populaarsust üle maailma. Loomsete toodete vältimisel on keskkonnahoid üks olulisemaid põhjuseid. Vegantoodete sortiment üha kasvab. Näiteks piimatooteid on võimalik täna asendada erinevate taimsete toodetega – lehmapiima asemel kasutatakse mandli-, soja- või kaerajooki, juustu asemel aga india pähklitest valmistatud juustulaadset toodet. Alternatiivsetest valguallikatest on võimalik kasutusele võtta ka putukajahu, mida saab lisada erinevatele pagaritoodetele.
Ka võimalikult lühike transporditeekond on keskkonna aspektist paljude tarbijate jaoks oluline. Lisaks väikesele süsiniku jalajäljele on kohaliku toidu eeliseks toidu värskus ja kvaliteet.
Alternatiivsed pakendid
Pakendite osas on trend plasti vähendamisele. Üha enam tarbijaid väldivad ühekordset plasti ja eelistavad korduvkasutatavaid või biolagunevaid pakendeid.
Kuigi pakendeid ei saa täielikult vältida, siis osade toodete puhul saab neid vähendada. Näiteks eemaldavad piimatoodete tootjad jogurtitopsidelt topeltkaaned ning plastlusikad. Välja töötatakse üha uusi tehnoloogiaid, kuidas toitu loodussõbralikult pakendada.
Tarbijat huvitab toote keskkonnamõju alates tootmisest kuni pakendamiseni. Tulevikus tuleb turule ka üha enam nii-öelda „kavalaid“ pakendeid, mis võimaldavad QR-koodi järgi uurida, kuidas tootmine toimub, kuidas tooted transporditud on ja milline on nende keskkonnamõju.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta