Alates 2015. aasta 1. aprillist on Euroopa Liidus kohustuslik märkida värske, jahutatud ja külmutatud sea-, lamba-, kitse- ja kodulinnuliha puhul tootele päritoluriik.
- Toit ja aiandus
- Maaeluministeerium
- 16. oktoober 2013
Põllumajanduse ja maaelu arengu nõukogus tutvustatud eelnõu järgi on Euroopa Liidus liha märgistamisel kaalumisel kolm võimalust. Esimesel puhul oleks kirjas, kas see on kasvatatud Euroopa Liidus või mitte, teisel juhul oleks toodud välja kasvatamise ja tapmise riik, kolmandal juhul oleks lisaks kasvatamise ja tapmise riigile toodud välja ka looma või linnu sünniriik. „Eesmärgiks peaks olema tarbija jaoks suurema selguse saamine toidu päritolu kohta. See on tarbijatele üha olulisem küsimus,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.
Päritoluriigi märkimine on kohustuslik alates 1.04.2015 värske, jahutatud ja külmutatud sea-, lamba-, kitse- ja kodulinnuliha puhul. Praegu on päritoluriigi märkimine kohustuslik mee, veiseliha, puu- ja köögivilja, kala, oliivõli, imporditud kodulinnuliha ja mahetoodete puhul.
Praegu reguleerib toidu märgistamist Vabariigi Valitsuse määrus nr 324 “Toidu märgistusele esitatavad nõuded ja märgistamise ning muul viisil teabe edastamise kord”. Alates 13. detsembrist 2014 kohaldatakse märgistamisel Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrust nr 1169/2011.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta