Maaeluministeerium kuulutas välja konkursi 2019. aasta toidupiirkonna tiitli kandja leidmiseks, kes võtaks teatepulga üle tänavuselt Eesti toidupiirkonnalt Pärnumaalt.
- Toit ja aiandus
- 29. oktoober 2018
- Foto: Pixabay, CC Public Domain
„Kõrge kvaliteediga, puhas ja maitsev Eesti toit on suur rikkus. Kuigi Eesti on väike, on meil uskumatult palju erilisi toite ja piirkondlikke erinevusi, mida aasta toidupiirkonna valimine aitab laiemale avalikkusele tutvustada,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm. „Toidupiirkonna tiitel annab paikkonnale uut hingamist ja aitab ka kohalikku ettevõtlust edendada.“
„Kõik seniste toidupiirkondade esindajad on rõhutanud, et tiitliga on kaasnenud senisest parem koostöö toidutootjate ja pakkujate vahel. See on aidanud leida uusi koostöökohti kohalike ettevõtjate ning organisatsioonide vahel ning töötada välja uusi üritusi, tooteid ja teenuseid,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm.
„Hea näide uutest toodetest on toidumeenete konkurss, mida korraldati maitsete aasta jooksul nii Peipsi- kui ka Pärnumaal. Pärnumaa toidumeenet valiti lausa neljas kategoorias ning kokku laekus konkursile 76 toodet. See on uskumatult suur arv, mis näitab, et ettevõtted on samuti kohaliku toidukultuuri rikastamisest huvitatud ning näevad maitsete aastas head turundusvõimalust,“ lisas minister.
„Kindlasti on toidupiirkonna valimine rikastanud toidule pühendatud ürituste nimekirja. Kõige eredam näide on vast eelmise aasta toidupiirkonna eestvõttel tänavu korraldatud 175 km pikkune Peipsi Toidu Tänav. Augustikuu peonädala lõpus oli Peipsi järve ääres 175 km pikkusel marsruudil avatud hulgaliselt kohaliku toidu pop-up toidukohti. Loodame, et kõik piirkonnad suudavad luua enda jaoks erilise ja olulise traditsioonilise ürituse, mis toob ka pärast maitsete aasta lõppemist külastajaid piirkonna toitu uudistama,“ ütles Maaeluministeeriumi Eesti toidu programmi projektijuht Kadi Raudsepp.
Eesti toidupiirkonna tiitli kandmiseks 2019. aastal saab taotluse esitada kuni 29. novembrini 2018. a. Taotluses tuleb kirjeldada kava, kuidas aasta jooksul kavatsetakse oma piirkonna maitseid esile tõsta ja tutvustada.
Taotleja võib olla nii kodanikuühendus, sihtasutus kui ka kohalik omavalitsus. Juhendit taotlemise kohta saab lugeda ministeeriumi veebilehel.
Taotlused vaatab läbi toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon ning otsus tiitli omistamise kohta tehakse teatavaks hiljemalt 10. detsembril 2018. Pidulik tiitli ja rändkahvli üleandmine ning 2019. aasta Eesti toidu uue piirkonna tutvustamine toimub 2019. aasta mai esimesel nädalavahetusel.
Taust
Kohaliku toidu tutvustamiseks valitakse alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, kus toodetud toidule ja mille toidukultuurile pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu. Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale üle ka 1,5 meetri pikkune rändkahvel. Varasemalt on tiitlit kandnud Hiiu-, Peipsi- ja Pärnumaa.
Eesti toidu piirkonna valimine on osa müügiedenduskavast „Eesti toit 2015–2020“.
Vaata ka www.eestitoit.ee ja www.facebook.com/Eestitoit.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta