Keskkonnaaktivistid on aastaid rõhutanud vajadust säästa vett, vältida ühekordse plasti kasutamist ja kustutada kodust lahkudes tuled. Värskelt avaldatud kliimaraport tõi esile aga hoopis teise ja veelgi suurema keskkonnavaenlase: meie liigse lihatarbimise.
- Toit ja aiandus
- 27. august 2019
- Foto: Pressifoto
ÜRO rahvusvaheline kliimamuutuste paneel IPCC avaldas hiljuti uuringu, mis kujutab lihatarbimist kui üht peamist kasvuhoonegaaside tekitajat ja meie planeedi jätkusuutlikkuse ohustajat. Ühe lahendusena kliimasoojenemise peatamiseks näeb organisatsioon taimse toidu osakaalu suurendamist toidulaual.
Eestis tegutseb liigse lihatarbimise vähendamiseks rahvaalgatus Taimne Teisipäev, mis kutsub kõiki üles eelistama korra nädalas taimset toitu. Kampaaniaga on praeguseks liitunud üle 50 restorani üle Eesti, kelle menüüst leiab igal teisipäeval vähemalt ühe taimse roa.
“Sa ei pea valima, kas olla vegan või lihasööja – küsimus on tarbitava liha koguses, mis ohustab nii meie planeedi kui ka meie enda tervist. Üks taimne päev nädalas teeb suure teene meie tulevikule,” sõnas Taimse Teisipäeva kampaaniajuht Anna Kaplina.
Eesti Tervise Arengu Instituudi uuringute kohaselt sööb keskmine eestlane 78,5 kg liha aastas, mida on kaks korda rohkem soovituslikust kogusest. Suure keskkonnamõjuga punase liha puhul toovad teadlased välja ka suurenenud südamehaiguste, vähi ja diabeedi riski.
“Meie eesmärgiks on viia eestlaste toidulaud tasakaalu, täiendades seda maitsvate köögiviljade, kaunviljade ja salatiga,” sõnas Kaplina. “Jagame kasulikku toitumisnõu ning lihtsaid ja maitsvaid retsepte, et tuua igasse teisipäeva palju avastamisrõõmu,” lisas Kaplina.
Tähista sinagi Taimset Teisipäeva, tutvu retseptidega.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta