Tallinna Restoranide Nädala avaüritusel korraldasid Fotografiska peakokk Peeter Pihel ja Restorani MOON peakokk Roman Zaštšerinski toiduvaldkonna entusiastidele pimedegustatsiooni, mille käigus tuli toitu nägemata ära arvata selle komponendid. Kõige rohkem peamurdmist ja üllatust pakkus žüriile Zaštšerinski valmistatud soolane suupiste, kus kohtusid merikuradimaks, tatraõhik ja ponzu-trühvli geel.
- Toit ja aiandus
- 29. veebruar 2024
- Foto: Restoraninädalal pakutav roog / Karli Saul
11.-17. märtsini toimuvast ja täna müüki jõudnud Tallinna Restoranide Nädalast võtab sel kevadel osa 82 pealinna restorani, mis pakuvad nädala jooksul kahe- ja kolmekäigulist à la carte menüüd, kus on esindatud iga toidukoha armastatuimad road.
Ühtlasi on tegu osalejate rekordiga – mitte kunagi varem pole Tallinna Restoranide Nädalal osalenud nii palju toidukohti. Ürituse eestvedaja Paavo Pettai sõnul pani Tallinna Restoranide Nädala traditsioonile kolmteist aastat tagasi aluse Eesti Restoranide Liit. Kõige esimesest nädalast võttis osa 25 restorani, mis pakkusid kahekäigulist lõunasööki 10 euro ja kolmekäigulist õhtusööki 20 euroga.
„Nii madalat hinda hoidsime pikalt ja seda kindla põhjusega – arendada Eesti toidukultuuri ning anda inimestele positiivne impulss, et avastada täiesti uusi toidukohti ning lasta maitsetel end üllatada. Meie eeskujul toimuvad restoranide teemanädalad praeguseks ka Tartus, Pärnus ja Eesti väikesaartel ning just suure huvi tõttu toimub restoranide nädal Tallinnas juba viimased kaheksa aastat kaks korda, igal sügisel ja kevadel,“ rääkis Pettai.
Tuhandetele inimestele maitseelamusi pakkuva Tallinna Restoranide Nädala avaüritus pani proovile ka külaliste ja pimedegustatsiooni žüriiliikmete maitsemeeled, kuhu kuulusid Tallinna Restoranide Nädala eestvedaja Paavo Pettai, Tallinna abilinnapea Joosep Vimm, ajakirjanik Andrei Danilo ja sisulooja Merlin Miido. Ilma toitu nägemata tuli osalejatel ära arvata iga suupiste põhikomponendid.
Zero waste peakoka Peeter Piheli menüüst tuli žüriil ära arvata kaks soolast suupistet – marineeritud nuikapsas röstitud päevalilleseemnetega ning oakreem marineeritud peediga. Hinnatud peakokk Roman Zaštšerinski serveeris žüriile soolase suupiste, kus kohtusid merikuradimaks, tatraõhik ja ponzu-trühvli geel. Magusa suupistena serveeris Mooni peakokk ananassi-kookose keedukreemi ehk Creme Patissiere avokaado või ja murakamoosiga.
Sel kevadel võtab Tallinna Restoranide Nädalast osa 82 toidukohta, kes pakuvad kahe- ja kolmekäigulist menüüd kahes erinevas hinnakategoorias. Eraldi hinnaga mitmekäigulise degustatsioonimenüü on välja pannud kaks aastat järjest Michelini tärni pälvinud NOA Chef’s Hall. Koostöös Tallinna linnaga on Tallinna Restoranide Nädal toonud välja rohemärgisega pärjatud toidukohad, mis pööravad toidutegemises tähelepanu erilist tähelepanu keskkonnale.
“Uuringud näitavad, et pealinna külalised hindavad väga kõrgelt just siinseid toiduelamusi. Meil on palju suurepäraseid restorane, mille külastamiseks tasub Tallinna Restoranide Nädala pakutavaid võimalusi ära kasutada. Eriti hea meel on, et keskkonnahoidlikud menüüd on tulnud, et jääda,” sõnas Tallinna abilinnapea Joosep Vimm.
Kokku on Tallinna Restoranide Nädalast viimase kolmeteist aasta jooksul võtnud osa üle 250 000 inimese ja serveeritud rohkem kui 625 000 rooga. Ehkki restoranide arv on aasta-aastalt tõusnud, on kujunenud välja kuldne tuumik, mis on restoranide nädalal osalenud peaaegu alati: Dominic, Horisont, Chedi, Tchaikovsky, Moon ja Salt. Tallinna Restoranide Nädal toimub kindlatel kuupäevadel kaks korda aastas: 1.-7. novembrini ja 11.-17. märtsini.
Lisainfo www.tallinnrestaurantweek.ee.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta