Menüüs on koorene lõhepasta. See tähendab kergelt punaka tooniga koorekastet, punetavaid toidutükke selle sees ning kollaka-valget pulbrit peal. Penne on pastatüüpidest see toru moodi, mille sisse koor läheb ja oi kui maitsev toit sellest saab.
">
Menüüs on koorene lõhepasta. See tähendab kergelt punaka tooniga koorekastet, punetavaid toidutükke selle sees ning kollaka-valget pulbrit peal. Penne on pastatüüpidest see toru moodi, mille sisse koor läheb ja oi kui maitsev toit sellest saab.
">- Toit ja aiandus
- Anniina Ljokkoi,taistera.blogspot.com.ee
- 11. mai 2017
Soomes on viimasel ajal löönud laineid välismaalt päris suitsuporgandi retsept. Meresoolaga ahjus pehmeks hautatud ning äädika ja vedela suitsumaitseainega marineeritud porgand meenutab oma maitse ja välimuse poolest hämmastavalt palju lõheviilusid.
Kas sellega saaks lõhepastat teha?
Suitsuporgand
3 porgandit
3 dl meresoola
Marinaad:
1 rkl õli
1 tl vedelat suitsumaitseainet
2 tl äädikat
Lõika porganditelt pead ära, kuid muidu ära koori.
Pane ahju sobiva nõu põhjale 1 dl meresoola, aseta porgandid selle peale ritta ning kalla peale veel 2 dl meresoola, nii et porgandid jäävad peaaegu peitu.
Lase küpseda 190 kraadises ahjus umbes tunnike.
Koori porganditelt õhuke nahk ära. See käib lihtsalt, kui lõikad porgandi pikiti pooleks või teed pikiti ühe viilu ülevalt alla. See ärel lõika porgandid terava noaga ribadeks.
Sega marinaad. Lastele süüa tehes piisabki ühest teelusikatäiest vedelat suitsu, sest nende jaoks ei pruugi maitse olla tuttav. Täiskasvanutele kokkates saab vabalt panna kaks kuni neli teelusikatäit, kui ainult korralikult segada, et maitse jaotuks ühtlaselt.
Sega porgandiviilud marinaadiga ning lase seista külmkapis nii kaua kui viitsid oodata – heal juhul üle öö.
Kas vedelat suitsumaitseainet müüakse Eestis?
Google leiab, et vähemalt Umami poodidest saab, kuid Soomes müügil oleva tootega võrreldes võrreldes päris krõbeda hinnaga.
Koorene pasta
2 dl suitsuporgandit
1 pakk pehmet tofut (või mõnda muud valguallikat)
õli
4 dl taimset koort
2 spl tomatipüreed või ketšupit
1 spl sidrunimahla
maitse järgi:
soola ja pipart
värsket tilli
mandlijahu,
pähklijahu või veganparmesani.
Prae tofut kergelt panni peal õlis ja lisa sidrunimahl ning maitse järgi soola ja pipart. Ära unusta, et suitsuporgand on hästi soolane!
Lisa juurde suitsuporgand, torkides viilusid veidi lühemateks.
Kalla peale taimne koor ning veidi värvi andmiseks tomatipüreed või ketšupit. Sega kõik läbisegi.
Aja kaste keema, kuid pööra seejärel tuli ära; keeta pole vaja.
Keeda pennet või oma lemmikpastat. Soovi korral võid segada pasta kastme sisse juba panni peal.
Serveeri kaunistuseks värsket tilli ning peale mandlijahu, mõnda pähklit jahvatatult või veganparmesani.
Kuidas titale maitses?
Nagu temal kombeks, sõi ta suure isuga kõik makaronid ära ja palus neid juurde. Ta oli täiesti nõus proovima ka kastet, kuid ilmselt ei olnud ta maitsega piisavalt harjunud, et oleks vaevunud seda rohkem sööma. Suitsuporgandipastast sai meie peres niisiis täiskasvanute lemmik, samal ajal, kui laps sööks ilmselt kõige parema meelega lihtsalt makaroni ning tofut otse pakendist.
Tänane retsept pärineb blogist Täistera
Täistera blogi autorid Anniina Ljokkoi ja Annukka Urpelainen on Soomest pärit veganemad, kes alustasid oma Eesti elu juba kümme aastat tagasi Tartus ning elavad praegu Tallinnas. Blogi retseptide inspiratsiooni allikaks on mh ühe tavalise lastehoiu menüü, mille veganiseerimine on autoritele paras väljakutse. Kriitikuteks on 2014. ja 2015. aastatel sündinud väikemehed. Täistera blogi postitustes pööratakse tähelepanu ka toidu täisväärtuslikkusele ning murtakse pead, kuidas saada jonnakad põnnid tervislikult sööma. Vegantoitumise osas tuginevad autorid Soome riiklikele toitumissoovitustele, mille järgi on hoolikalt koostatud vegantoiduvalik sobilik igas vanuses ja eluetapis.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta