Käesoleval aastal tähistatakse veterinaariameti 250. sünnipäeva. Euroopa Komisjoni tervise- ja tarbijaküsimuste peadirektoraat (SANCO) ning Maailma Loomatervishoiu Organisatsioon (OIE) ühendavad jõud, et korraldada juubeli tähistamiseks ja veterinaaride mitmekülgse rolli esile tõstmiseks kogu maailmas spetsiaalne üritustesari. Partnerlus saab alguse sellega, et näidatakse kuut videolõiku, mis tutvustavad ametit avalikkusele.

Ülemaailmse veterinaaria-aasta 2011 jooksul korraldavad veterinaariaasutused riiklikke üritusi, et tõsta avalikkuse teadlikkust nende ameti tähtsusest, ja tuletada meelde, et loomaarstid on täitnud oma tööülesandeid juba 250 aastat. Sel puhul on DG SANCO ja OIE otsustanud oma jõud ühendada eesmärgiga rõhutada veterinaaride laialdast ja mitmekülgset rolli meie igapäevaelus.

SANCO loomatervishoiu üksuse juhataja Alberto Laddomada ütles: „See partnerlus pakub suurepärast võimalust anda edasi selge sõnum: tänapäeva loomaarstid on ühise tervise strateegia (inimesed ja loomad) esirinnas, sest nad on ainsad arstid, kes on koolitatud kaitsma nii loomade kui ka inimeste tervist.“

Kuus videot, milles näidatakse veterinaare inimeste igapäevaelus

„Veterinaaride roll inimeste igapäevaelus“ on ühise tegevuse juhtlause. Esimese tegevusena tehti kuus videot, mis näitavad loomaarstide mitmekesist osa ja mõju inimeste elule. Videod keskenduvad kuuele põhiteemale: loomakasvatus, lemmikloomad, kriisiohjamine, toiduainetega kindlustatus, toidu ohutus ja zoonoosid.

„OIE peab loomaarstide teenuseid üldrahvalikuks varaks. Need kuus videot näitavad seda üldsusele väga otsekoheselt," rääkis OIE kommunikatsiooniüksuse juht Maria Zampaglione.

Amet, mis pärineb Prantsusmaalt ja mille tähistamist alustatakse Prantsusmaalt

Avatseremoonia toimub 24. jaanuaril riigis, kus amet alguse sai. Maailma esimene veterinaariakool avati Prantsuse veterinaari Claude Bourgelat’ algatusel 1761. aastal Prantsusmaal Lyonis. Volinik Dalli on oodatud Versailles’s toimuvale üritusele avakõnet pidama.

Üritusel peetakse sümpoosione, veterinaariameti sünni tähistamiseks toimuvad konverentsid ja koosviibimised. Kogu ajakava saab vaadata Vet2011 kodulehelt.


Ülemaailmse veterinaaria-aasta 2011 puhul korraldab tervise- ja tarbijaküsimuste peadirektoraat üritustesarja, et tõsta esile „veterinaaride rolli inimeste igapäevaelus“, mis on komisjoni ja OIE (Maailma Loomatervishoiu Organisatsioon) ühise tegevuse tunnuslause. Üritused toimuvad muu hulgas 21.–30. jaanuaril Berliinis toimuval rahvusvahelisel rohelisel nädalal, 19.–27. veebruaril Pariisi rahvusvahelisel põllumajandusmessil Salon International de l’Agriculture ning Euroopa Veterinaaride Föderatsiooniga koostöös toimuval neljandal ELi veterinaarianädalal, mis algab 16. mail.

Videod

Loomapidamine

Kriisiohjamine

Zoonoosid

Lemmikloomad

Toiduvarud

Toidu ohutus