Teadlased väidavad, et hamburger on võrreldav Hummeriga, kui võtta aluseks toitude võrdlemine kliimasoojenemise kontekstis.

Hakates eelistama loomalihale salatit, võib igaüks meist vähendada kasvuhoonegaaside emissiooni sama palju, kui auto paariks päevaks nädalas koju jättes. Seda peamiselt sellepärast, et lehmad väljutavad atmosfääri suures koguses kliimasoojenemist soodustavat metaani.

Loomaliha moodustab ainult 30% arenenud riikide liha tarbimisest, kuid vastutab 78% kasvuhoonegaaside emissiooni eest, mis tuleb liha tootmisest.

1kg loomaliha tootmine on võrdne 16kg CO2 emissiooniga. See on neli korda rohkem, kui sealiha tootmisega kaasnev emissioon, väidab Nathan Pelletier Dalhousie Ülikoolist, Kanadast. Pelletier on üks teadlastest, kes uurib toidu keskkonnamõju alates selle kasvatamisest kuni taldrikule jõudmiseni.

Kui inimesed vahetaksid loomaliha kana vastu, siis oleks võimalik sellega vähendada toidust tulevat emissiooni kuni 70%, on Pelletier kindel.

Pelletier väidab ka, et inimesed söövad tunduvalt rohkem liha, kui nad vajavad. "Kui kunagi oli liha meie menüüs luksuskaup, siis nüüd on see igapäevane toit", rõhutab Pelletier inimeste harjumust liigselt liha tarbida.

Liha on Euroopas kodumajapidamistes üks suuremaid kasvuhoonegaaside emiteerijaid peale elektri, kütte ja transpordi. Vahetades oma menüüs liha taimsema toidu vastu, aitate pidurdada kliimasoojenemist ning tänu tervislikumale toitumisele olete ka ise tervemad ning rõõmsamad.

Bioneeril tekkis seda uudist lugedes mõte, et mingi vaimne seos tundub küll olevat nende inimeste vahel, kes kimavad Hummeritega või kükitavad McDonaldsis ja pugivad burgereid...

Kui soovite aga arvutada oma menüü mõju kliimale, siis klikake siia: http://www.eatlowcarbon.org/#
_____________________________________________

Allikas: AFP

link:http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5iSFzzJTQlFBr3vjq1Nv2wixJXpmA