Elektripliit on olemas väga paljudes kodudes. Täna räägime, kuidas kasutada elektripliiti säästvalt.

  • Hoia pliidi keeduplaadid, praeahi ja keedunõud puhtana, et nende külge kogunenud mustus ei takistaks soojusülekannet.

  • Kuna plaadi üleskuumutamiseks kulub suur hulk energiat, siis kasuta ühte plaati järjestikku mitme toidu valmistamiseks.

  • NB!  Sule keedunõud alati kaanega, sest see vähendab energiakadu kuni 4 korda ja kiirendab toidu valmimisaega viiendiku võrra.

  • Kasuta paksu ja sileda põhjaga metallnõusid; väldi pliidil keraamilisi nõusid nende halva soojusjuhtivuse pärast. Energiasäästlikud on vask- ja emaileeritud põhjaga potid.

  • Niipea, kui toit hakkab keema, vähenda ta keeduplaadi võimsust, sest liigne temperatuur ei kiirenda toidu valmimist - vee temperatuur ei tõuse üle 100 kraadi, tekib üksnes asjatult auru ja läheb raisku elektrit.

  • Ära lülita keeduplaate sisse enne, kui neile on paigutatud toidunõud, sest plaatide kuumenemine ei võta kuigi palju aega ning siis ei kulu asjatult energiat toa soojendamisele.

  • Mida paremini katab keedunõu pliidiraua pinna, seda vähem soojust läheb kaotsi. Osa kaasaegsetest pliitidest (keraamilised) suudavad automaatselt kuumutada vaid keedunõu suurust pinnaosa.

  • Pikka kuumutusaega nõudvaid toite (näiteks köögiviljad) valmista hermeetiliselt suletavates kiirkeetjates. Valmistusaeg ja ka elektrikulu väheneb ligikaudu veerandi võrra.

  • Lülita pliit välja paar minutit enne toidu lõplikku valmimist - see on veel piisavalt kuum, et toit lõpuni keeta/küpsetada.

  • Kasuta praeahju järjestikku mitme toidu valmistamiseks.

  • Toiduvalmistuse ajal ära ava asjatult praeahjuust.

  • Kui võimalik, ära kasuta praeahju väikeste asjade, näiteks juustusaiade valmistamiseks - kasuta spetsiaalset võileivagrilli, sest väikesed kodumasinad kulutavad väikestele asjadele märksa vähem energiat.

  • Mikrolaineahi on praeahjust palju säästlikum!

Soomes läbiviidud uuringute kohaselt kuumeneb vesi keraamilisel pliidil 1-3 minutit kiiremini kui samaväärsel malm-plaadiga pliidil, samuti kulutab keraamiline pliit sõltuvalt seadmest keskeltläbi 10-15% vähem energiat. Seega perekond, kes vahetab vana malmplaatidega elektripliidi moodsa keraamilise pliidi vastu, vähendab igakuist elektriarvet vähemalt 150 krooni võrra. Keraamiliste pliitide tavaline küttekeha soojeneb 13 sekundiga, highlight-küttekeha 4 sekundiga, halogeenküttekeha 1 sekundiga. Kasutades aga keraamilisel pliidil vähemalt 3 mm paksuse põhjaga potti, on võimalik ka saavutada kuni 35%-line energia kokkuhoid.

Samuti on energiat säästev kõige uuem elektripliidi tüüp - induktsioontasapinnaga pliit, mis ei kuumene kui seal peal ei ole keeduanumat. Nimelt induktsiooniga pliitide puhul ei soojene pliidiplaat, vaid anum kuumeneb tänu plaadi ja anuma vahel tekkivale magnetväljale.