Elektripliit on olemas väga paljudes kodudes. Täna räägime, kuidas kasutada elektripliiti säästvalt.
- Tarbimine ja tervis
- Energiasäästu portaal
- 8. november 2008
- https://pixabay.com/photos/ceramic-hob-cook-glow-spiral-2470605/
-
Hoia pliidi keeduplaadid, praeahi ja keedunõud puhtana, et nende külge kogunenud mustus ei takistaks soojusülekannet.
-
Kuna plaadi üleskuumutamiseks kulub suur hulk energiat, siis kasuta ühte plaati järjestikku mitme toidu valmistamiseks.
-
NB! Sule keedunõud alati kaanega, sest see vähendab energiakadu kuni 4 korda ja kiirendab toidu valmimisaega viiendiku võrra.
-
Kasuta paksu ja sileda põhjaga metallnõusid; väldi pliidil keraamilisi nõusid nende halva soojusjuhtivuse pärast. Energiasäästlikud on vask- ja emaileeritud põhjaga potid.
-
Niipea, kui toit hakkab keema, vähenda ta keeduplaadi võimsust, sest liigne temperatuur ei kiirenda toidu valmimist - vee temperatuur ei tõuse üle 100 kraadi, tekib üksnes asjatult auru ja läheb raisku elektrit.
-
Ära lülita keeduplaate sisse enne, kui neile on paigutatud toidunõud, sest plaatide kuumenemine ei võta kuigi palju aega ning siis ei kulu asjatult energiat toa soojendamisele.
-
Mida paremini katab keedunõu pliidiraua pinna, seda vähem soojust läheb kaotsi. Osa kaasaegsetest pliitidest (keraamilised) suudavad automaatselt kuumutada vaid keedunõu suurust pinnaosa.
-
Pikka kuumutusaega nõudvaid toite (näiteks köögiviljad) valmista hermeetiliselt suletavates kiirkeetjates. Valmistusaeg ja ka elektrikulu väheneb ligikaudu veerandi võrra.
-
Lülita pliit välja paar minutit enne toidu lõplikku valmimist - see on veel piisavalt kuum, et toit lõpuni keeta/küpsetada.
-
Kasuta praeahju järjestikku mitme toidu valmistamiseks.
-
Toiduvalmistuse ajal ära ava asjatult praeahjuust.
-
Kui võimalik, ära kasuta praeahju väikeste asjade, näiteks juustusaiade valmistamiseks - kasuta spetsiaalset võileivagrilli, sest väikesed kodumasinad kulutavad väikestele asjadele märksa vähem energiat.
-
Mikrolaineahi on praeahjust palju säästlikum!
Soomes läbiviidud uuringute kohaselt kuumeneb vesi keraamilisel pliidil 1-3 minutit kiiremini kui samaväärsel malm-plaadiga pliidil, samuti kulutab keraamiline pliit sõltuvalt seadmest keskeltläbi 10-15% vähem energiat. Seega perekond, kes vahetab vana malmplaatidega elektripliidi moodsa keraamilise pliidi vastu, vähendab igakuist elektriarvet vähemalt 150 krooni võrra. Keraamiliste pliitide tavaline küttekeha soojeneb 13 sekundiga, highlight-küttekeha 4 sekundiga, halogeenküttekeha 1 sekundiga. Kasutades aga keraamilisel pliidil vähemalt 3 mm paksuse põhjaga potti, on võimalik ka saavutada kuni 35%-line energia kokkuhoid.
Samuti on energiat säästev kõige uuem elektripliidi tüüp - induktsioontasapinnaga pliit, mis ei kuumene kui seal peal ei ole keeduanumat. Nimelt induktsiooniga pliitide puhul ei soojene pliidiplaat, vaid anum kuumeneb tänu plaadi ja anuma vahel tekkivale magnetväljale.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta