August on kukeseente aeg. Seepärast pöördume ka meie tagasi kodumaise ja metsast leitava tooraine juurde. Retsepti autoriks on Helen Puhu, keda võib instagrammis kohata varjunime @plantbasedhelen all. Kuid tummisemat sisu leiab tema blogist helenijutud.ee.

Kukeseenekaste (vegan)

Suvi, värske keedukartul ja kukeseenekaste sobivad lihtsalt niiiii hästi kokku! Täna jagan teiega oma lemmikut kukeseenekastme retsepti. Ma tegelikult teen soolaseid toite enamasti tunde järgi, aga üritan siia ikkagi mingid kogused kirja panna, mille järgi orienteeruda.
Selle kastme teeb eriti heaks kaerakoorele iseloomulik magus mekk, mis minu arvates sobib seentega ülihästi! Aga kui magusa ja soolase kombinatsioon kohe üldse ei istu, siis võib vabalt retseptis koore välja vahetada.

Koostisosad:
Kukeseened, pool kilo
Sibul, 4 väikest või 3 suurt
Kaerakoor, 1 pakk
Kaerapiim, 300ml
Sool, pipar
Õli praadimiseks

Taimse koore ja piima asemel võib kasutada ükskõik millist taimset koort, minu suur lemmik on näiteks isetehtud koor india pähklitest. Lahjendan seda veega või kui kodus on india pähkli piima, siis valan seda juurde.


Valmistamine:
Lõika sibul ja kukeseened väikesteks tükkideks. Pane pannile õli ja lisa sibul. Prae kuni sibul on klaasjas, seejärel lisa tükeldatud kukeseened ja hauta vesi välja. Kui vesi on ära aurustunud, prae veel mõned minutid.

Lisa kaerakoor (mina loputan paki seest veel veega üle ka, saab head kraami rohkem kätte) ning kaerapiim. Lase kastmel aeg ajalt segades podiseda kuni kaste on paksem, maitsesta soola ja pipraga, ja ongi valmis!

Serveeri värskete keedukartulite või näiteks tatraga.


Lugu ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga

 

Vegan neljapäev - kukeseenekaste