Saaremaal tegutseval Pöide Pruulikojal on valmis saanud ebatraditsiooniline gluteenivaba õlu, mis erinevalt tavapärasest õllest ei sisalda nisu või rukist. Uudse kontseptsiooniga õlle – nimega Hernesaks – peamine tooraine on kikerhernes.

  • Toit ja aiandus
  • 4. mai 2021
  • Foto: Gluteenivaba Ölu Hernesaks/Valmar Voolaid

Inimeste tundlikkus või talumatus gluteeni suhtes on aina levinum nähtus. Arenev toidu- ja joogimaailm loob uusi trende, et nendele inimestele pakkuda häid alternatiive. Pöide Pruulikoja eestvedajad nägid selles põnevat väljakutset: luua õlu tarbijatele, kel on gluteenitalumatus või kes lihtsalt soovivad seda oma menüüs vältida.

Gluteenivaba õlle väljatöötamisest kujunes põhjalik arendusprotsess, mille keskseks väljakutseks sai parima aseaine leidmine odralinnastele.

„Pika nuputamise järel leidsime, et Lähis-Ida toidukultuurist pärit kikerhernes on täpselt sobilik tooraine, mis on eriti tuntud taimetoidu- ja hummusesõprade seas,“ selgitas pruulmeister Harald Sumberg. „Selles kaunviljas sisaldub palju kasulikke ja häid aineid, mis võimaldasid meil luua mõnusa maitsega kerge janukustutaja. Meile teadaolevalt ei ole siinsel kohalikul turul keegi midagi sarnast varem teinud.“

Gluteenivaba õlu saavutatakse siis, kui kääritamisel kasutatakse spetsiaalset ensüümi, mis lõhustab odralinnastes sisalduva gluteenivalgu nii, et see muutub ohutuks.

Saaremaine Pöide Pruulikoda sai pereettevõttena alguse kaheksa aastat tagasi. Pruulikoda pakub 10 eri õllesorti ja alkoholivabu karastusjooke. Ettevõtte tootmine asub Kuressaares ja meeskonnas tegutseb 2 inimest.