Inglise keelne termin raw food kõlab paremini kui toortoit. Eesti keeles on sõnal toores rohkem selliste valmimata marjade-puuviljade või küpsemata toidu maik juures. Mulle meeldib väljend elus toit rohkem.
Inglise keelne termin raw food kõlab paremini kui toortoit. Eesti keeles on sõnal toores rohkem selliste valmimata marjade-puuviljade või küpsemata toidu maik juures. Mulle meeldib väljend elus toit rohkem.
Mis on elus toit ja kes on toortoitlane?
Elus toit on idandatud seemned, igat liiki mahlad, puuviljad, aedviljad, maitsetaimed ja salatilehed, lihtsad fermendid, (nisu)orase mahl ja samuti idandid ja rohelised võrsed, mida ei ole kuumutatud üle 46°C.
Elusa toidu hulka kuuluvad ka kuivatatud idandileivad, kuivatatud küpsised ja toitvad soojad toorsupid.
Elusa toidu tarbija ehk toortoitlane sööb tooreid puuvilju, aedvilju, seemneid-pähkleid ja idandeid, nad ei tarbi punast liha, linnuliha, piimatooteid, mune, lisaaineid, kuumutatud toitu ning samuti välditakse kiiritatud või pestitsiidide abil kasvatatud puuvilju-aedvilju. Osad väldivad ka selliseid maitseaineid nagu äädikas, küüslauk, soja ja tugevad maitsetaimed.
Üks kõige sagedamini esitatav küsimus on, miks toorelt?
• Toidu kuumutamine üle 46°C hävitab suurema osa toitaineid.
• Kuumutatud toidud nõrgendavad immuunsust, ummistavad jämesoolt ja juhivad selliste haiguste nagu vähk ja diabeet põhjustajate nimistut.
• Toortoidu dieet on loomulik dieet oma looduslikus olekus, mis toidab sinu keha.
On veel põhjuseid, miks elus toit kasulik on.
• Elus toit on rikas klorofülli ja ensüümide poolest.
• Elus toit on elusatesse taimedesse pakitud kõige toitainerikkam toit.
• Elus ensüümiderikas toit suudab taastada ülekoormatud/väsinud süsteemi.
•Igapäevaste roheliste mahlade, idandite, salatirohelise ja maitsetaimede kõrgeklorofülli sisaldus mõjutab sind kaks ühes viisil – klorofüll puhastab verd ja mõjub raku uuendajana.
•See on kõige leebem ja samas ka põhjalikum tee, toetamaks loomulikku paranemise protsessi.
• Kompleksne elus toit annab suurepärase toitainetesisalduse kergel ja ohutul viisil, samaaegselt vältides töödeldud ja sünteetiliste lisaainetega toitude toksilisust.
• Aminohapped, mineraalid, vitamiinid, süsivesikud, hapnik, ensüümid ja hormoonid – on kõik esindatud elusas toidus oma kõige kvaliteetsemal moel.
• Toortoidu tarbijad naudivad suuremat energiat, elujõudu ja tervist
Veidi põhjalikumalt
Toortoitluse unikaalseim aspekt seisneb toidu ensüümiderohkuses. Ensüümid hakkavad hävinema, kui toidu kuumus jõuab 48°C-ni (120°F). Ensüüme on leitud ainult elusates rakkudes, toortoidus, sh ka madalal temperatuuril kuivatatud toidus. Ensüümid on katalüsaatorid, elementide teisendajad. Füüsilisel tasandil aitavad ensüümid ületada letargiat seedimises. Vaimsel tasandil aitavad ensüümid jagu saada elu tagasilöökidest, ületada vaimset stagnatsiooni.
Ensüümid elusas toidus käituvad koodidena (võtmetena). Nad ütlevad toitainetele, kuhu kehas minna. Näiteks ensüümil nimega erepsiin, mida leidub kurgis, on sihtmärk viia neerudest välja kahjulikke valgujääke. Seega on kurgid suurepärane toit neerude tervise heaks.
Ensüüme ei ole leitud ainult elusast toidust, nad on meie keha igas elusas rakus. Iga keha rakk omab potentsiaali olemaks tugeva laenguga patarei oma 4000 ensüümiga. Paljud inimesed ei lülita neid patareisid mitte kunagi sisse, kuna nende toidus ei ole piisavalt jälgmineraale.
Toortoiduga saadav küllaldane kogus mineraale aktiveerivad meie rakusisese metaboolse ensüümide süsteemi. Mineraalid annavad ensüümidele pikaealisuse. Eesmärgiks on suurendada mineraalide jõudmist rakuni nii, et see aktiveeriks kõik ensüümid, mis omakorda suurendab elektromagnetilist laengut igas rakus ja põhjustab nii rakkude omavahelise harmoonia. Laboripildis on selline rakk tõeliselt ilusa ja terve rakupildiga.
Teaduslikku poolt
Toidu kuumtöötlemisel hävib Max Planti Instituudi andmetel 50% valku, 60-70% vitamiinidest sh 96% B12, 100% ensüüme ja fütotoitaineid. Siit tuleneb, et süües toorest elavat toitu võib organismile vajalike ainete saamiseks tarbida toitu ligi poole vähem.
Tervislikul toortoidul olles lülitub automaatselt sisse vananemisvastane kalorivaene režiim ilma dieeti pidamata. Elusal toidul püsib kaal normis ja vähenevad oluliselt kõikvõimalikud tõved. Samas ei toimu loodusliku elusa toitumisviisiga alatoitumist.
Keedetud toit versus elustoit
Toitainetest hävib B-vitamiine 50% sh B1 ja B12 96%, foolhape 97%, biotiin 72%, C-vitamiini 70-80%. Max Planti Instituudis leiti küpsetatud toidust ainult 50% biosuutlikke valke. Uurimuses leiti, et küpsetamine muudab valgu sisemist ehitust hävitades teatud funktsioonid ja vananemise ning haiguslikud protsessid kiirenevad.
Küpsetamine lõhub samuti RNA ja DNA struktuure, mis omakorda vähendab organismi suutlikkust omandada toitaineid kuumtöötlemisega muundatud toidust. Kuumutamine hävitab enamuse rasvu ja loob kantserogeensed ja mutageenilised (mutagenic) struktuurid rasvades.
Dr William Neusome (Kanada Department of Health and Welfare) kinnitab, et küpsetamine transformeerib loomulikke fungitsiide vähki tootvateks ühenditeks.
Stockholmi Ülikooli uurimus koos Rootsi Natural Food Departmentiga tõestas, et kuumutades süsivesikuterikkaid toite nagu kartul, riis, teraviljad tekib akrüülamiid – kantserogeen. Uurijad tuvastasid, et pakitäis kartulikrõpse sisaldab 500 korda enam akrüülamiidi, kui on WHO poolt lubatud piirmäär joogivees. Friikartulid, mida müüvad McDonalds ja Burger King, sisaldavad akrüülamiidi 100 korda enam lubatud joogivee piirmäärast. On leitud, et akrüülamiid põhjustab nii hea- kui halvaloomulisi kõhukasvajaid ning ka perifeerse ja kesknärvisüsteemi häireid. Akrüülamiidi on leitud küpsetatud kartulites, friikartulites, küpsistes ja leivas, samuti teistes süsivesikurikastes toitudes.
Elusa toiduga oleme võimelised saama täisväärtuslikke toitaineid 50-80% väiksema kalorite arvuga.
Ensüümid
Miks annab elus toit parema vananemisvastase, krooniliste haiguste vähenemise, suurema vitaalsuse efekti? Osaliselt on vastus selles, et küpsetamisel hävivad ensüümid. Kuumtöötlemine kolme minuti jooksul keemistemperatuuril hävitab kõik ensüümid. Ensüümid ei ole lihtsalt katalüsaatorid, mis aitavad metaboolsetele protsessidele kaasa, vaid kannavad endas eluenergiat, nad on elavad valgud ja elujõud meie biokeemilises ja metaboolses protsessis. Ensüümid aitavad parandada isegi meie RNA-d ja DNA-d.
Ensüümid aitavad muundada ja hoida energiat, aktiveerivad hormoone, võtavad osa nende endi tootmistsüklitest, lahustavad kiudaineid ja võtavad osa vere hüübimisest, neil on põletikuvastane ja isegi valuvaigistav toime.
Ensüümid aitavad tasakaalustada ja tugevdada meie immuunsussüsteemi; toetavad paranemist vähist, sclerosis multiplexist, reumatoidsetest vaevustest, artriidist. Ensüümid töötavad rakusiseselt, raku nukleonites ja mitokondrites, kus toodetakse keha energia.
Paljud vabad ensüümid, põhiliselt proteaasid, on seotud valkude kandmisega seerumisse. Need valgud, alfaglobuliinid, transportensüümid ja teised molekulid erinevates keha osades reguleerivad kõiki kehas toimivaid protsesse.
Ensüümid on kriitiliselt vajalikud meie keha heaks toimimiseks. Vananemisega meie ensüümide kontsentratsioon väheneb. Ensüümide üks uurijaid dr. Edward Howell usub, et ensüümide säilitamises peitub pikaealisuse saladus.
Üks viis säilitada meie kehas vajalik ensüümide kontsentratsioon on süüa elusat toitu selle naturaalses olekus. Elus toit on inimesele loomulik alates sünnist, kui ta saab rinnapiima. Tänapäeval ei kahelda enam rinnapiima eelistes kõikvõimalike asenduspulbrite ees.
Loomulik toit annab terveima valiku kõigist toitainetest. Elus ehk toores toit toodab kehas rohkem energiat ja on seega aluseks pikale tervele elueale. Venemaal tegi dr Israel Brekhman lihtsa eksperimendi hiirtega, keda toideti nii elusa kui keedetud toiduga erinevatel aegadel. Ta mõõtis hiirte energia taset ja vastupidavust. Kui hiir sõi ainult elusat toitu, oli tema energiatase kolm korda kõrgem.
Seega ei ole toit ainult hulk kaloreid, vaid on kogum/summa toitainetest ja energiast. Meie kudede ja rakkude laengupotentsiaal on otseselt seotud rakkude elujõuga. Kui rakkudel on õige mikroelektriline laeng, on nad suutelised puhastama ennast toksiinidest ja tugevdama osalust ning võimekust töötada keha loomisprotsessides.
Viini Ülikooli meditsiiniprofessor Hans Eppinger leidis, et elus toit tõstab mikroelektrilist potentsiaali kogu kehas. Ta avastas, et toortoidu dieet suurendab rakkude võimet tõsta elektrilist potentsiaali koerakkude ja kapillaarirakkude vahel. Professor näitas, et toores toit tõstab oluliselt raku sisest ja välist toksiinidest puhastumist, samuti ka toitainete imendumist. Eppinger ja tema kaastöötajad tuvastasid, et elus toit on ainus toit, mis taastab kudedes mikroelektrilise potentsiaali.
Dr Joanna Budwig, kes omab teaduskraadi meditsiinis, füüsikas, farmaatsias ja biokeemias, on üks esimesi uurijaid, kes on sidunud sügavad teadmised kvantmehaanikas ja –füüsikas teadmistega inimese biokeemias ja füsioloogias. Ta leidis, et toimivate elektronide poolest rikas elav toit mõjub mitte ainult jõudu andva doonorina, vaid selline toit mõjub kehas päikese resonantväljana, mis tõmbab ligi, säilitab ja juhib päikeseenergiat meie kehades.
Budwig selgitab, et päikesevalguse footoneid, mida ta nimetab „päikeseelektronideks”, tõmbab meie keha bioloogiline süsteem ligi päikese-sarnaste elektronide resonantsiga. Seda eriti kahekihiliste elektronpilvede poolt meie lipiidide süsteemis.
Neid päikese-sarnaseid elektrone nimetatakse ka „pi-elektronideks”. Dr J. Budwig usub, et nn pi-elektronid toimivadki meie kehas vananemisvastase faktorina. Ta leiab, et elus toit ja eriti linaseemned, millel on kolm kõrge aktiivsusega elektronpilve koos nende topeltsidemetega, aitavad luua suure hulga pi-elektrone.
Ja teisest küljest, inimesed, kes söövad rafineeritud, küpsetatud toitu, kahandavad päikeseelektronide hulka oma kehas, mis omakorda vähendab päikese resonantvälja loomiseks vajalikku energia hulka. Dr Budwigi arvamuse kohaselt on töödeldud toit tervisliku elektrivoolu takistajaks.
Biofootonid, mis avastati Saksa teadlase dr F. A. Popp poolt 1984. aastal, esindavad veel ühte energiatasandit. Dr Popp`i töö „Biofootonite emissioon: uus tõendus DNA koherentsusele” toob välja elusorganismides olevate biofootonite emissiooni. Ta selgitab, et DNA on footonite emissiooni oluline allikas. 97% DNAst on täidetud footonite transmissiooniga ja ainult 3% kannab geneetilist informatsiooni.
Põhiliselt leidis dr. Popp, et tervetel inimestel on suurim biofootonite emissiooni tase ja inimestel, kes on haiged, on madalaim tase. Dr. Popp leidis ka, et looduslik, orgaaniline toit annab meile kaks korda enam biofootonite energiat kui kultiveeritud toit ja et kultiveeritud orgaaniline toit annab meile viis korda enam biofootonite energiat kui kommertslikult kasvatatud toit, kiiritatud ja küpsetatud toidus biofootonite energia praktiliselt puudub.
Seega minnes sügavamale elustoidu olemusse, on näha, et selline toit sisaldab enam kvaliteetseid toitaineid, suurema hulga fütotoitaineid, vitamiine ja mineraalaineid, kõrgemat bioelektrilist energiataset, suuremat hulka bioloogiliselt aktiivset vett, pi-elektrone ja biofootoneid.
Olles elusa toidu (80-100%) dieedil, võib inimene tarbida madala valgu-, madala rasvasisaldusega, süsivesikuterikast toitu või keskmise rasvasisaldusega, süsivesikutevaest, kuid kõrge proteiinisisaldusega toitu või midagi vahepealset sõltuvalt iga inimese organismi individuaalsusest.
Elusa toidu kõige enam söödav ja soovitatav toidugrupp on rohelised taimed
Miks on nii raske armastada rohelist? Rohelisi lehti ei ole kunagi lülitatud toidupüramiididesse eraldi grupina sellepärast, et inimene ei ole neid kunagi tõeliseks toiduks pidanud.
Porgandipealsetes on mitmeid kordi enam toitaineid kui juurtes aga arvamus, et roheline on jäneste, lammaste ja lehmade jaoks, on takistanud meil lisamast rohelist osa oma salatitele.
Me jätame rutiinselt kõrvale taime kõige olulisema osa! Juured maitsevad muidugi pealsetest enam kuna sisaldavad rohkem vett ja suhkrut. Pealsed on kibedamad nende suure vitamiinide-mineraalide sisalduse tõttu. Näiteks on peedipealsetes kaltsiumi 7x rohkem kui peedis ja A-vitamiini192x enam. Naeris leiduvat K vitamiini on pealsetes 2500x rohkem kui juures.
Mõelge, kui palju tonne vitamiine-mineraale me igal aastal kasutult kõrvale jätame. Loomulikult tekib küsimus, miks roheline ei maitse meile. Kas siis meie keha ei tea, mis on meile hea. Inimesed, kes armastavad ja naudivad rohelist, on märkinud, et lapsena ei saanud nad stimuleerivaid toiduaineid: komme, praetud toite.
Seega kui me tarbime ja tunneme isu stimulantide nagu suhkur, valge jahu, kofeiin, järele, oleme oma loomuliku maitsmismeele rikkunud.
Viimase paari sajandiga on inimkeha muutunud. Stimulantidega rikastatud toidud on järjest enam hõlmanud toidulaua ja tõrjunud loomulikud looduslikud maitsed välja.
Roheline: uus toidugrupp
Roheline kui toidugrupp peaks olema päris eraldi ja ongi tähelepanuta jäänud. Rohelist ei peaks panema aed- või juurviljadega ühte. Nad näevad välja teistmoodi ja on teistsuguse ainete sisaldusega.
On olemas juured (porgand, peet, kaalikas, naeris), lilled (lillkapsas, brokoli, artišokk), viljad (kurgid, tomatid, kabatšokk) ja on ka roheline (lehed, võrsed, oras). Esiteks on roheline kõige vitamiini-mineraalirikkam toidugrupp, teiseks ta ei sisalda tärklist, teda on võimalik kombineerida kõigi teiste toitudega. Nagu nüüd ka teadusmaailmas on viimaste uuringutega kindlaks tehtud, on roheline suurepärane valguallikas (sisaldab kõiki vajalikke aminohappeid).
Paljud uuringud viitavad sellele, et roheline grupp on see, mida inimene vajab oma tervise jaoks kõige enam. Valge hanemalts (100g) sisaldab näiteks kaltsiumi 1403mg (RDA 1000mg), magneesiumi 154mg (RDA 400mg), fosforit 327mg (RDA 700mg), C-vitamiini 363 mg, A-vitamiini 15800mcg (RDA 900mcg), foolhapet 136 mcg (RDA 400mcg).
Mis puutub valkudesse, siis asendamatuid aminohappeid on 9. Kombineerides erinevaid rohelisi taimi, on olemas ka kõik asendamatud aminohapped.
Veel on segadust tekitanud toiduainete kombineerimise reeglid. Kuna roheline on pandud aedviljade gruppi, siis kardetakse, et puuviljade ja aedviljade kokkusegamine ei ole hea. Tõepoolest tärkliserikaste juurte (porgand jms) ja köögiviljade segamine puuviljadega ei ole seedimisele hea. Selline kombinatsioon tekitab gaase.
Kuid roheline ei ole aedvili. Rohelised taimed on ainus toidugrupp, mis aitab teistel toitudel seeduda, kuna soodustab seedeensüümide tootmist. Seega võib rohelist kombineerida kõigi toidugruppidega. Teadlased on märkinud, et šimpansid keeravad puuvilju rohelistesse lehtedesse ja söövad neid nagu võileibu.
Üks suurem valestimõistmine on ka, et roheline on halb valguallikas. Roheline sisaldab valku 22-30% ja sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid.
Uuringuid on rohelise osas tehtud vähe, kuna neid on koheldud kui aed- või juurvilju. Kõik uuringud, mis on tehtud, näitavad selgelt, et rohelise gruppi vajab inimene kõige enam.
Pikemalt, lähemalt, põhjalikumalt saate lugeda www.paikesetoit.ee ja paikesetoit.blogspot.com.
Kasutatud kirjandus:
Ensüümid:
Dr. Edward Howell FOOD ENZYMES FOR HEALTH & LONGEVITY – toidu ensüümide mõjust inimese toitumisele ( 2nd edition:revised and enlarged 2009; Lotus Press)
Raamat hõlmab autori poolselt kogutud ülevaadet 400 (nelisajast) teaduslikust tööst ja uuringust. Kõik viited olemas. Uuringud läbi viidud erinevate teadlaste ja teadusasutuste poolt.
Belfiore Francesco, M.D. ENZYME REGULATION&METABOLIC DISEASES (Griffin Books 1981)
Innerfield, Irvin, M.D. ENZYMES IN CLINICAL MEDICINE (New York: McGraw-Hall, 1960)
Holcenberg John S., ENZYMES AS DRUGS (John Wiley and Sons Ltd 1981)
Martin, Gustav M.D. Clinical Enzymology (Little,Brown&Co 1958)
Sumner, J.B. THE SECRETS OF LIFE – ENZYMES (Sumner on saanud Nobeli preemia 1946)
Klorofüll:
Jensen, Bernard, D.C., Ph.D. THE HEALING POWER OF CLOROPHYLL (Escondido, CA:Bernard Jensen Publishing,1981)
Jensen, Bernard, D.C., Ph.D. COME ALIVE! (California:Bernard Jensen 1997)
Baroody, Dr. Theodore A., ALKALIZE OR DIE (North Carolina, Eclectic Press 1991)
Dr. Otto Warburg, K.Triltch THE PRIME CAUSE AND PREVENTION OF CANCER (2nd rev. Edition 1969 16 pages. Lecture delivered to Nobel Laureates on june 30, 1966, Lake Constance, Germany. English edition by Dean Burk National Cancer Institute. http://wwwmmfnd.org/NL/ONN/WS/ozon005.html
Chlorophyllin Reduces Aflatoxin Indicators Among People At High Risk For Liver Cancer. John Hopkins University Bloomberg School of Public Health. Baltimore, MD:. Proceedings of the National Academy of Sciensis. November 27, 2001.
Mindell, Earl, R. Ph.D. FOOD AS MEDICINE (New York:Simon&Schuster.1994)
Price, Weston A., D.D.S. NUTRITION AND PHYSICAL DEGENERATION. (California: The Price-Pottenger Nutrition Foundation, Inc 2003 6th edition)
Ruimerman, Ronald. MODELLING AND REMODELING IN BONE TISSUE.EINDOHOVEN. (University Press Facilities.2005)
Shanani, Khem, Ph.D. CULTIVATE HEALTH FROM WITHIN (Connecticut: Vital Health Publishing, 2005)
Winick, Myron, M.D. The Fiber Prescription (New York: Ballantine Books. 1992)
Toortoitumine, diabeet ja toitumisravi
Ley, Beth M. Ph.D FLAX! FABULOUS FLAX! (Minnesota:BL PUBLICATIONS 2003)
Gabriel Cousens, M.D. SPIRITUAL NUTRITION (North Atlantic Books 1986)
Gabriel Cousens M.D. RAINBOW GREEN LIVE-FOOD CUISINE(North Atlantic Books 2003)
Gabriel Cousens M.D. THERE IS A CURE FOR DIABETS (North Atlantic Books 2008)
G. Cousens on tunnustatud arst diabeedi ravimise alal ja tema töid on avaldatud teaduslikes ajakirjades. Toortoiduga ravikeskus www.treeoflife.nu
Block, G. DIETARY GUIDELINES AND THE RESULTS OF FOOD CONSUPTION SURVEYS (Amer J Clin Nutr, 1991, 53:56S-57S)
Heilboronn, L K, de Jonge,L,Frisard, M I, EFFECT OF ja MONTH CALORIE RESTRICTION ON BIOMARKERS OF LONGEVITY, METABOLIC ADAPTION AND OXIDATAIVE STRESS IN OVERWIGHT INDIVIDUALS: A randomizedcontrolled trial (JAMA 5. Apr 2006, 295(13):1539-1548)
Victoras Kulvinskas SURVIVAL IN THE 21st CENTURY (Book Publishing Company 2010)
T. Colin Cambell, Ph.D, Thomas M Cambell THE CHINA STUDY (Benbella Books 2006) Cornelli Ülikooli teadlase Colin Cambelli raamatule on kirjutanud arvamuse Robert C. Richardson PhD Nobeli Preemia võitja Cornelli Ülikoolist. Raamatus on 750 viidet ja suurem enamus neidt on märgitud otsesest informatsiooniallikast sh sajad teaduslikud uuringud.
Ann Wigmore THE HIPPOCRATES DIET AND HEALTH PROGRAM (Avery 1983)
Brian R. Clement Ph.D, NMD, LN SUPPLEMENTS EXPOSED (Career Press 2010)
Dr Ann Wigmor ja käesoleval ajal Brian Clement toortoiduga ravikeskus on http://www.hippocratesinst.org/
David Wolfe SUPERFOODS THE FOOD AND MEDCINE OF THE FUTURE (North Atlantic Books 2009)
Paavo Airola Ph.D. N.D World Wide Secrets for Staying Young 6th (McGraw –Hill Contemporary 1984)
Autori loengukonspekt Tiiu Vihalemma (biokeemik, TÜ emeriitdotsent) loengutest Tervisekoolis
Artikkel ilmus ajakirjas Kogukonnad 7/2010.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta