Toidutööstuste ja põllumajanduse edu sõltub tulevikus eelkõige vee mõistlikust kasutamisest ja keskkonnamõjude vähendamisest, tõdes põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder eile oma ettekandes toidutööstuse aastakonverentsil.

„Inimese päevase energiavajaduse rahuldamiseks vajaliku toidu tootmiseks kulub umbes kaks tonni vett,” põhjendas Seeder vee olulisust toidu tootmises. „Tassi tee valmistamiseks kulub 35 liitrit vett, ühe kartuli tootmiseks 25 ja ühe kilogrammi veiseliha tootmiseks 15 000 liitrit vett.”


Seedri sõnul peegeldab vee vajadus ilmekalt toidutootmise ressursimahukust ning just erinevate ressursside optimaalsem kasutamine määrab paljuski toidutootmise tuleviku ehk selle hinna ja edukuse.

Seeder tõi oma ettekandes välja kümme olulisemat väljakutset ja trendi, mis täna toidutööstuste ja põllumeeste ees seisavad. Nendeks on lisaks ressurssidega seotud küsimustele veel toidu tootmise keskkonnamõju, toiduohutus, hinnamuutused, tootmise ja kaubanduse kontsentratsioon, muudatused tootjate arvus ja struktuuris, teaduse kaasamine toidu tootmisesse, tehnoloogiline areng, funktsionaalsuse kasv, mahetoit ja kohalik toit.

„Tihti kiputakse ühte või teist tegurit üle tähtsustama, kuid tegelikult tuleb väljakutseid vaadata terviklikult,” lausus Seeder. „Kes sellega hakkama saab, on ka tulevikus edukas.”

Toidutööstuse aastakonverents ja "Eesti Parim Toiduaine 2011" väljakuulutamine toimub täna hotell Olümpia konverentsikeskuses.


Allikas: Põllumajandusministeerium