Ajaloo suurima külastajate arvuga Tallinn Coffee Festival tõi eelmisel nädalal Kultuurikatlasse kokku rohkem kui 5000 kohvigurmaani. Eestlaste kohviarmastuses veendus ka kaerajookide tootja Oatly barista Daniel Higginson, kes valmistas kahe päeva jooksul külalistele pea 2000 kaeralatet.

  • Toit ja aiandus
  • 9. september 2022
  • Foto: Oatly barista Daniel Higginson näitab, kuidas kohvi degusteerida / Hanna Rebeka Leinštrep.

Barista sõnul ei sobi kaerajoogiga kõik kohvisordid ja oma maitsele sobiva leidmiseks soovib ta kodus viia läbi lihtne kohvi cupping ehk nn kohvi degustatsioon, mis meenutab olemuselt pätikohvi tegemist.
 
Vala kohvipurule peale kuum vesi, lase umbes neli minutit seista ja koori pinnale tekkinud kohvipuru ja -vaht. Lusika abil võta tassist väike lonks, pöörates erilist tähelepanu kohvi maitsele, happelisusele, täidlusele ja aroomile,“ õpetas Higginson festivalil ning lisas, et kuigi asi on alati maitses, sobib kaerajook eriti hästi kokku just looduslikult töödeldud kohviga.
 
„Kaerajoogi paneksin mina paari naturaalse ja kergelt šokolaadise mekiga Lõuna-Ameerika või Indoneesia kohviga, sest need toovad kaerajoogi kreemise maitse kõige paremini esile. Heleda röstiga kohviubadest tehtud kaeralattes kasuta naturaalset marjase mekiga Etioopia päritolu kohvi,“ soovitas barista.
 
Higginsoni sõnul ei tohi kvaliteetse kohvi valmistamisel ära unustada ka kohvimasina hügieeni. „Kohvijäägid, kraaniveest tingitud katlakivi ja üleüldine mustus mõjutab kohvi maitset sama palju kui ubade kvaliteet või see, millisel temperatuuril ube röstiti. Pese kohvimasinat pärast igat kasutuskorda, et kohvi maitse ja aroom võimalikult hästi esile tuleksid,“ lisas barista. 
 
Koduse kaeralate valmistamiseks pole Higginsoni sõnul vaja muud kui kvaliteetseid kohviube, kaerajooki ja espressomasinat. Muuhulgas jagas barista kohvifestivalil nippe, kuidas valmistada kodus barista tasemel kaeralatet. 
 
Vaja läheb:

Lõuna-Ameerika, Indoneesia või Etioopia päritolu kohvi
Oatly Barista kaerajooki
 espressomasinat

  •      Kuumuta kaerajook 60 kraadini ja vahusta presskannus üles-alla liigutustega soovitud konsistentsiga vahuks.
  •      Jahvata oad kohviveskis puruks ja tee valmis espresso. Kui sul pole automaatset espressomasinat käepärast võtta, saad suurepärase espresso valmis ka aeropressis või mokakannus ehk metallkannus, mis pannakse otse pliidi peale. Mõlema puhul mõõda valmis umbes 80g kohvi.
  •      Vala esmalt tassi põhja törts külma Oatly kaerajooki ja keeruta seda tassi põhjas. See väike nõks tasakaalustab kohvi hapukust ja garanteerib, et kaeravaht ei eraldu hiljem kohvist. 
  •      Külmale kaerajoogile vala peale väike kogus vahustatud kaerajooki ja keeruta jälle paar ringi tassi põhjas, et saaksid hiljem vahu peale soovitud kujundeid joonistada.
  •     Lisa espresso. 
  •      Nüüd vala sekka ülejäänud kaeravaht, hoides kannu veidi kõrgemal. Kõige lõpus suuna anumat nii, et vahu peale tekiks mõni tore kujund, olgu selleks süda või oma nimetäht.  
  •      Viimane ja kõige olulisem samm – naudi!