Pakane paugub aga soe supp teeb soojaks. Marokos süüakse seda sageli eelroana ramadaani ajal, siis kui päike loojub ja võib taas lauda istuda. Hariirasid on tegelikult palju, iseloomulikuks jooneks on supi paksendamine jahuga. Hariira peab siiski jääma kergelt sametine, mitte liiga paks. Kui valmistad suppi korraga suurema koguse, nii et seda jääks ka järgmiseks päevaks, siis keeda makaronid mõlemal päeval eraldi ja lisa supile alles serveerimisel. Retsept on novembris ilmunud raamatust “Mitte ainult hummusest. Taimetoite araabia maadest”. Liis Sillaste-Tootsi ja Anniina Ljokkoi kokaraamatus kajastuvad Liisi kogemused araabia sõpradega koos kokkamisest ning Anniina teadmised täisväärtuslikust taimsest toitumisest. Vaimustavad pildid on teinud Tuuli Mathisen.
- Toit ja aiandus
- Anniina Ljokkoi & Liis Sillaste - Toots
- 31. jaanuar 2019
- Foto: Hariira.Pildistas Tuuli Mathisen
Retsept kuuele
1,5 dl keetmata kikerherneid (NB! vajavad üleöö leotamist!)
1 suur sibul, kuubikuteks hakitud
1 dl suuri rohelisi läätsi, pestud ja nõrutatud
pool 400 g purki tükeldatud tomateid omas mahlas (umbes 2 dl)
3 sellerivart, kuubikuteks hakitud
1 punane paprika, kuubikuteks hakitud
1 sl tomatipastat
0,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl jahvatatud kurkumit
0,5 tl jahvatatud paprikat
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
suur näputäis safraniniite
musta pipart
2 kaneelipulka
soola
1 dl väikesi makarone (niitnuudleid või orzo’t)
3 sl jahu
maitsestamiseks sidrunimahla, peotäis hakitud peterselli ja koriandrit
serveerimiseks sidrunisektoreid
Pane kikerherned eelmisel õhtul vähemalt 0,5 liitri veega likku. Järgmisel päeval loputa kikerherned üle ja pane koos sibulaga potti. Kalla peale 1,5 liitrit vett ning aja keema. Ära veel soola lisa! Keeda 1–1,5 tundi, kuni kikerherned on peaaegu pehmed.
Lisa läätsed, seller, paprika, tomatid, tomatipasta ja vürtsid. Keeda 30–40 minutit, kuni läätsed ja kikerherned on pehmed. Maitsesta nüüd soolaga.
Lisa makaronid ja keeda peaaegu pehmeks (või keeda makaronid eraldi, vt sissejuhatust).
Sega jahu 1 dl veega ühtlaseks ning nõrista kogu aeg segades supi sisse. Keeda veel paar minutit.
Lõpuks maitsesta suppi sidrunimahlaga ja lisa värsked ürdid.
Serveeri koos sidrunisektoritega, et soovijad saaksid oma portsjonisse veelgi enam värsket sidrunimahla pigistada.
Lugu ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta