Rahvusvaheline uuring paneb pingeritta maailma suurimad šokolaadiettevõtted ning toob esile, missugused on šokolaaditööstuse kõige vastutustundlikumad ja kõige rohkem keskkonda ja inimõigusi kahjustavad ettevõtted. Esmakordselt hindamisel osalenud Fazeri ja Orkla tulemus paigutab Eesti inimestele tuntud ettevõtted võrdlustabeli esimesse poolde.
- Toit ja aiandus
- 12. aprill 2022
- Foto: Pixabay
Uuring hindas 38 maailma suurimat šokolaadifirmat, kes toodavad ja tarnivad 80-90% kogu maailma šokolaadist. Hinnatavate ettevõtete hulka kuuluvad tuntud suurettevõtted nagu Mars, Lindt, Nestlé, Ferrero ja Hershey’s. Iga-aastases uuringus hinnati tänavu esimest korda ka Eesti inimestele tuntud ettevõtteid Fazer ja Orkla, viimase alla kuulub mh kaubamärk Kalev.
Ettevõtete kakaoubade tarneahelaid hinnati kuue jätkusuutlikkuse teema järgi, mis on šokolaaditööstusele kõige aktuaalsemad. Nendeks teemadeks olid jälgitavus ja läbipaistvus, tööliste elamisväärne sissetulek, lapstööjõud, metsade raadamine ja kliima, agrometsandus. Esimest aastat oli üks hinnatavaid valdkondi ka põllumajanduskemikaalide kasutamine, mis võib oluliselt kahjustada nii tööliste tervist kui keskkonda.
Kõige kõrgemalt hinnati ettevõtteid Alter Eco, Beyond Good, Whittaker´s ja Tony´s Chocolonely. Esile toodi ka Fazerit, kes koos Ferrero, Hershey´s, Unileveri ja Ritteriga kasutavad oma toodetes 100% Rainforest Alliance´i või Fairtrade märgisega kakaod. Kuigi nii Fazer kui Orkla paigutusid hinnatud ettevõtete võrdluses esimese tabelipoole hulka, siis saaksid mõlemad oma tulemust parandada.
Eesti turul populaarse šokolaadibrändi Kalev emafirma Orkla peaks arendama ja rakendama tõhusamaid eeskirju šokolaadi vastutustundlikkuse tagamiseks, eriti tarnete jälgitavuse ja läbipaistvuse garanteerimiseks, töölistele elamisväärse sissetuleku kindlustamiseks ning lapstööjõu vältimiseks. Soome firma Fazer on alustanud juba kestlikumate eeskirjade loomist ja rakendamist kõikides hinnatud kategooriates peale töölistele elamisväärse sissetuleku tagamise.
Uuringut koordineeriva Austraalia MTÜ Be Slavery Free kaasjuht Fuzz Kitto toob esile, et kuigi läbi aastate on näha ettevõtete tulemuste paranemist, siis laste õiguste ja šokolaaditööstuses lapstööjõu kasutamise vähenemise osas on veel pikk tee minna.
“75% maailma šokolaaditarneahelates kasutatud kakaost on toodetud Lääne-Aafrikas. Sealses tarneahela alguses töötab ka palju lapsi, kes seisavad silmitsi mitmete riskidega nagu raskete koormate kandmine, ohtlike seadmete kasutamine või kokkupuude kemikaalidega. Meie arvates on ettevõtete areng liiga aeglane. Laste mürgitamine šokolaaditööstuses peab lõppema,“ lisas Fuzz.
Estwatchi projektijuht Merilin Raudna-Kristoffersen sõnas, et Eestis teadvustatakse šokolaaditööstuse mõjusid keskkonnale ja inimestele ebapiisavalt.
“Kakaotööstusega kaasnevad märkimisväärsed keskkondlikud ja sotsiaalsed ohud ja kahjud, mistõttu on šokolaadi ostes oluline teha teadlik valik. Šokolaadi ostes tasub pakendilt otsida sertifikaatide märgiseid ning muidugi olla teadlik ka teistest koostisosadest, näiteks palmiõlist, mille tootmisel kaasnevad tihti sarnased probleemid. Tarbija saab turgu suunata oma ostueelistuste kaudu ehk valida seda šokolaadi, mis on toodetud keskkonda kahjustamata ja inimõigusi rikkumata,” lisas Raudna-Kristoffersen.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta