Lubasin eilses eksperimenditeemalises postituses jagada lugejatega isiklikke säästunippe.
- Tarbimine ja tervis
- Katrin Jõgisaar, www.Bioneer.ee
- 2. oktoober 2008
- Pildistas Katrin Jõgisaar, Bioneer.ee
- Kodus valmistatud toit on alati soodsam.
- Üks söögikord pealinna kohvikus võib maksta mitme päeva toiduraha.
- Poes on mõtet käia pigem harva ja osta suurema summa eest, sest siis jäävad tegemata hetkeemotsioonidel põhinevad ostud.
- Kui osta korraga palju toitu, siis on kõige mugavam kasutada internetipoodi.
- Enne ostmist küsige endalt, mida te vajate, mitte mida te tahate.
- Määrake kindlaks portsud ja ärge tehke liiga palju süüa.
- Kui kardate liiga palju kulutada, sööge rohkem köögivilja.
- Hommikusöögiks sööge putru.
- Eelistage kodumaiseid teravilju.
- Soodne on toidule lisada tangusid.
- Võileivad on kallis valik.
- Käige seenel ja marjul.
- Korjake suvel ravimtaimi.
- Liha ei pea sööma iga päev.
- Liha maitse saab toitudele ka üsna väikese lihakogusega.
- Ärge sööge väga palju vorstitooteid.
- Taluvõi on mõtet jagada kuubikuteks, sest siis on kergem arvestada, millal uut pakki vaja on.
- Erinevalt homogeniseeritud pakipiimast saab kuumtöötlemata talupiima panna hapnema, seega pole hullu, kui kohe ära juua ei jõua.
- Hapendatud piimast ja kamast saab teha soodsa hommikusöögi.
- Kõige keskkonnasõbralikum on liituda nn piimaringiga. See tähendab, et tuleb leida mõni piima laiali vedav talunik, kes müüb piima taaskasutatavasse taarasse.
- Välismaiste tetrapakkides müüdavate mahlade asemel ostke parem kodumaiseid mahedaid siirupeid.
- Ka mahekohv on saadaval soodsama hinnaga (näiteks Löfbergs Lila ökokohv).
- Maiustused, alkohol ja karastusjoogid on kallid.
- Võimaluse korral tasub sügisel tuua köögi- ja puuvilju otse talunikult.
- Kui majapidamises on kelder (minul seda ei ole), siis on mõtet soetada suurem talvevaru.
- Talvevaru saab säilitada ka sügavkülmas.
- Säilitage toitu õigesti (näiteks säilituskarpide abil).
- Leib säilib külmikus kauem.
- Vanast leivast saab teha leivasuppi.
- Värsket sibulat saab aknalaual ise kasvatada.
- Pidu korraldades paluge igal külalisel midagi kaasa võtta.
- Võtke ka ise külla minnes külakosti kaasa.
- Ühe pereliikme toidukulu on väiksem, kui tehakse süüa mitmele inimesele korraga.
- Tehke sõpradega koos süüa – tuleb soodsam ja ettevõtmine on põnevam.
- Korra kuus kontrollige toidukappi, et jõuaks ära tarvitada läheneva säilivusajaga toiduained.
- Liigne maitsestamine suurendab isu.
- Kui mahedat alternatiivi ei ole või hinnavahe on ikka ülisuur, siis sööge mittemahedat.
- Olge mõistlikud ja ärge laskuge äärmustesse.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta