Puu- ja köögiviljade kohta ei saa üheski poes lugeda, milliste taimekaitsevahenditega neid pritsitud on, aga ometi seda tehakse. Me ei tea ka seda, kas inimene, kes neid puuvilju korjas, letti ladus või eelmisena katsus oli terve või mitte. Siinkohal parandavad olukorda tarbija enda teadlikkus ja mõned kasulikud nipid.
Puu- ja köögiviljade kohta ei saa üheski poes lugeda, milliste taimekaitsevahenditega neid pritsitud on, aga ometi seda tehakse. Me ei tea ka seda, kas inimene, kes neid puuvilju korjas, letti ladus või eelmisena katsus oli terve või mitte. Siinkohal parandavad olukorda tarbija enda teadlikkus ja mõned kasulikud nipid.
- Tarbimine ja tervis
- Katrin Jõgisaar, Bioneer.ee
- 19. detsember 2012
Poest ostetud õuna ja pirne tuleks pärast pesemist koorida, sest taimekaitsevahendid tungivad puuviljadel ka koore sisse. Igal juhul tuleks välismaised puuviljad koorida pere nooremate jaoks. Oma koduaiast korjatud õunu koorima ei pea, aga pesta võiks ikkagi.
Lõigake kindlasti ära õunavarre ühenduskoht, sest just sinna koguneb kõige rohkem mürgiseid aineid.
90% pestitsiididest koguneb puuvilja koore sisse. Pesemine vähendab ka bakteriaalse saastumise ohtu. Mõistlik on koorida ka virsikuid ja nektariine.
Ka tsitruselised vajavad pesemist, sest muidu kanname kemikaalid kätega koorelt viljalihale. Tsitruselised saab paremini puhtaks sooja veega. Parima tulemuse saate, kui loputate pärast tsitruseliste koorimist nii käsi kui vilju.
Jõuluhooajal ärge unustage pesemast ka mandariine - eriti neid, mis laste jõulupakkidesse lähevad.
Pange viinamarjad enne söömist kolmekümneks minutiks sooja vette. Soe vesi leotab marjade pinnale kleepunud jääkained lahti. Seejärel peske marjad voolava vee all puhtaks. Te võite marjad rootsude küljest lahti noppida, need sõelale asetada ja siis uuesti loputada. Kõige rohkem jääkaineid kipub kleepuma just rootsu ja marja ühinemiskohta.
Ära tuleks koorida ka paksukooreliste tsitruseliste õhuke koor, sest tsitruselisi on lubatud hallituse vastu välispidiselt säilitusainetega töödelda.
Sidrunivett tehes või sidrunit kuumale joogile lisades koorige vili enne ära. Loputage sidrun enne viilu lõikamist üle.
Asendage joogivees sidrun kodumaiste jõhvikate või kurgiga. Saate tervislikuma ja keskkonnasõbralikuma joogi.
Ärge keetke apelsini- ega sidrunikoortest sukaadi. Ärge lisage apelsinikoort küpsetistele, sest just sinna koguneb kõige enam taimekaitsevahendite jääke.
Kirjanduse andmetel võib ainuüksi pesemine vähendada lehtköögivilja nitraatidesisaldust 10–15%.
Tomatitel eemaldage varre liitumiskoha juures olev kõvem südamik, mis sisaldab solaniini.
Kartulite puhul on oluline jälgida, et need ei oleks rohelise koorega.
Ärge unustage paluda ka pereliikmetel pesta käsi enne sööki.
Ärge proovige poes või turul letile asetatud lahti lõigatud puuvilju. Ärge proovige letilt pesemata marju.
Kasutatud kirjanduse loetelu leiate SIIT.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta