Grillihooaeg on soojade ilmade saabumisega hoo sisse saanud. Veganitele võivad grillipeod tunduda vahel igavad ja pettumustvalmistavad, kuna puuduvad head tooted ja ideed, mida liha, vorstide ja burgerite asemel grillida. Grillitud köögiviljadega võileib on mõnus, toitev ja lihtne variant, millega grillipeod mööda saata. Samuti on kõik koostisosad igas poes olemas ning valmistamine pole keeruline.
Kogusest piisab päris paljude võileibade jaoks ning kikerherne-päevalilleseemne määre sobib ka salatikastmeks, dippimiseks või muude grillitoitude lisandiks.
Kikerherne-päevalilleseemne määre
1 purk kikerherneid
150 g päevalilleseemneid
4 spl oliiviõli
1 sidruni mahl
1 tl tahiinit
1 tl suhkrusiirupit
Umbes 100 ml vett
Soola-pipart vastavalt maitsele
Grillitud köögiviljad
Paprika
Suvikõrvits
Baklažaan
Punane sibul
Sojakaste
Serveerimiseks
Pehmikuid, burgerikukleid või wrappe
Salatilehti
Soovi korral vegan majoneesi või muud kastet
Soovi korral röstitud sibulat
1. Määrde valmistamiseks leota päevalilleseemneid üleöö või 10 minutit kuumas vees. Purusta kõik koostisosad köögikombainis või saumiksriga, lisa vett vähehaaval, kuni saavutad mõnusalt määritava konsistentsi.
2. Lõika köögiviljad kuni 1 cm paksusteks viiludeks ning aseta kuumale grillile resti peale. Määri köögiviljadele pintsliga sojakastet ja korda seda veel paaril korral, kui köögivilju ümber pöörad. Küpseta köögivilju seni, kuni need on pehmed ja kergelt pruunikad.
3. Enne serveerimist soojenda kuklid või wrapid grillil, seejärel määri ohtralt kikerherne-päevalilleseemne kreemi mõlemale osale ning aseta peale salatileht, grillitud köögiviljad ja soovi korral kaunista röstitud sibula ning kastmega.
4. Naudi mõnusalt sooja võileiba prõksuva grilli taustal.
Lugu ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta