Igal aastal joovad Viking Line’i reisijad kokku 8,5 miljonit tassi kohvi. Nüüdsest tähendab iga tass kohvi lisaks maitseelamusele ka paremaid elutingimusi kohvikasvatajatele ja väiksemat kliimamõju. Ettevõtte uus Slow Forest kohv pärineb Laosest, Viking Line’i kaasabil taastatud kohvimetsast.

  • Toit ja aiandus
  • 23. veebruar 2025
  • Foto: Kohvikasvandus Laoses / Viking Line

Viking Line’i laevadel pakutav kohv on nüüd jätkusuutlikult toodetud Slow Forest kohv, mida kasvatatakse ettevõtte 75 hektari suuruses farmis Laose kõrgplatool ning röstitakse Taanis. Kohvipõõsaid ei kasvatata traditsioonilisel avamaal, vaid taastatud agrometsanduse alal, kus kohvitaimi varjavad ja kaitsevad kõrged puud. Viking Line’i farm on ka oluline süsiniku siduja. Eesmärk on istutada sinna kuni 30 000 puud, mis tähendab peaaegu 400 puud hektari kohta. Kohvimets suurendab ka kohaliku looduse mitmekesisust.

Kohvi kasvatamise, töötlemise ja röstimise eest vastutab Slow Forest Coffee. Ettevõttele on oluline, et kogu tarneahel oleks õiglane ja läbipaistev. Lisaks keskkonnahoiule tagab Slow Forest kohv farmeritele kindlad töökohad keskmisest kõrgema sissetulekuga ning tervisekindlustuse.

„Traditsioonilisel kohvitootmisel on suur süsiniku jalajälg ning enamik saadavast tulust läheb Euroopasse, mitte kohvi tootvatesse riikidesse. Me soovisime teha asju teisiti. Meie kliendid hindavad jätkusuutlikke valikuid ning saavad nüüd nautida kohvi puhtama südametunnistusega kui varem,“ ütleb Viking Line’i restoranide juht Janne Lindholm.

Slow Forest kohvi oad valmivad aeglaselt puude varjus, ilma keemiliste väetisteta. Need korjatakse käsitsi, mis tagab kohvi kõrge kvaliteedi ja parema maitse. Viking Line’i uus kohv on 100% araabika, millel on tasakaalustatud happesus ning maitset rikastavad pähkli- ja šokolaadinoodid. Röstimisprofiili lõi maailmakuulus Taani kohviröstija Michael de Renouard.

„Valisime laevade kohviks tumeda rösti, mis vastab meie reisijate maitse-eelistustele. Viimastel aastatel on tumedama röstiga kohv muutunud üha populaarsemaks. Enne lõpliku valiku tegemist testiti kohvi Viking Cinderella buffet-restoranis ja laevapersonali sööklas – mõlemad testgrupid andsid sellele kõrgeima hinnangu. Kuna aastas keedame 8,5 miljonit tassi kohvi, ei saa midagi juhuse hooleks jätta,“ ütleb Janne Lindholm.

Viking Line’i jätkusuutlikkuse eesmärgid ei piirdu vaid tarneahelaga. Ettevõtte laevadel tekkinud kohvipaksu taaskasutatakse aiamulla toorainena. See vähendab oluliselt uue turba kasutamist mulla tootmisel. 

„Meie eesmärk on võimalikult suures ulatuses taaskasutada ja ringlusse võtta kõik laevadele toodu. See hõlmab nii jäätmeid kui ka näiteks väljavahetatud tekstiile. Hea näide elutsükli mõtteviisist on ka laevarestoranides kasutatud toiduõli, millest toodetakse biokütust Soome meretranspordi tööstusele,“ ütleb Viking Line’i jätkusuutlikkuse juht Dani Lindberg.


5 fakti Slow Forest Coffee kohta:

  • Slow Forest Coffee on kohvifirma, mis tegutseb Laoses, Vietnamis ja Indoneesias ning teeb koostööd enam kui 500 kohaliku kohvikasvatajaga.
  • Ettevõtte asutas 2019. aastal Pinja Puustjärvi sooviga kaitsta Laose metsi ja toetada kohalikke kohvikasvatajaid. Puustjärvi veetis lapsepõlve oma isa töö tõttu Laoses. 
  • Kohvi kasvatatakse taastatud kohvimetsades, mis seovad märkimisväärses koguses süsinikku ja suurendavad elurikkust.
  • Ettevõttele on oluline, et kogu tarneahel oleks vastutustundlik ja läbipaistev ning selle tegevus toetaks nii keskkonda kui ka kohalikke kogukondi.
  • Slow Forest Coffee maksab kohvikasvatajatele Laose keskmisest kõrgemat töötasu ning pakub elukvaliteeti parandavaid hüvesid, nagu ettemaksed, koolitused ja võimalus kriisifondist saada laenu.

Lisateave Slow Forest Coffee kohta: www.slowforest.com//our-impact