Tänavu on pihlakad marjade all lookas. Mida põnevat ja kasulikku saab pihlakatega peale hakata. Sellest täna räägimegi.
- Inimene, kogukond, ühiskond
- 3. oktoober 2008
- Foto: Pihlakad. Mabel Amber, still incognito... Pixabay
Kuidas kuivatada?
Pihlakaid tasub kuivatada radiaatoril või pliidi peal, kuid temperatuur ei tohiks olla kõrgem kui 50 kraadi. Pihlakad on värskena on mõrkjad ja hapud, kuid kuivatatult magusad.
Kuivatatud kibuvitsa- ja pihlakamarjad on kaunid ilma kindla eesmärgitagi.
Kuivatatud pihlakamarjadest lambikate näeb välja uskumatult omapärane!
Vaata valmistamisõpetust!
Kuivatatud pihlakamarjadest kardin ning koos mustikavartega valmistatud lühter.
Vaata valmistamisõpetust!
Pihlakamarjadest akna või -uksepärg.
Lisaks traditsioonilistele punaseviljalistele pihlakatele saab aias kasvatada valgete, roosade ja kollaste viljadega liike ning sorte, samuti magusamamaitselisi pihlakasorte.
Vaata värviliste viljadega pihlakate tabelit!
Pihlakavein
Marju tuleks korjata alles siis, kui need on olnud puu otsas öökülma käes. Mahla valmistamiseks vabastatakse marjad kobaratest ja kui külm pole neid näpistanud, jäetakse marjad eelkäärima. Kibeda maitse vähendamiseks võib lasta külmavõtmata marjadel sügavkülmikus läbi külmuda. Laagerdumisel pihlakaveini maitse paraneb ja vein muutub kristallselgeks.
Lauaveini valmistamiseks 10 liitri veinimahla saamiseks kulub 8 kg pihlakamarju, 2,2 kg suhkrut ja vett. Kange veini valmistamiseks 10 liitri veinimahla saamiseks kulub 7 kg pihlakamarju, 3,3 kg suhkrut ja vett.
Allikas: aiaklubi.ee (Anu-Kristin Tara); parnupostimees.ee; SLÕhtuleht
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta