Tänavu on pihlakad marjade all lookas. Mida põnevat ja kasulikku saab pihlakatega peale hakata. Sellest täna räägimegi.

Kuidas kuivatada?

Pihlakaid tasub kuivatada radiaatoril või pliidi peal, kuid temperatuur ei tohiks olla kõrgem kui 50 kraadi. Pihlakad on värskena on mõrkjad ja hapud, kuid kuivatatult magusad.

Kuivatatud kibuvitsa- ja pihlakamarjad on kaunid ilma kindla eesmärgitagi.

Kibuvitsa- ja pihlakamarjad


Kuivatatud pihlakamarjadest lambikate näeb välja uskumatult omapärane!
Vaata valmistamisõpetust!
pihlakadPihlaka lambikate

 

 

 

 

 





Kuivatatud pihlakamarjadest kardin ning koos mustikavartega valmistatud lühter.
Vaata valmistamisõpetust!

Pihlakast aknakatepihlakast lillekaunistus













Pihlakamarjadest akna või -uksepärg.

pihlakast pärg



Lisaks traditsioonilistele punaseviljalistele pihlakatele saab aias kasvatada valgete, roosade ja kollaste viljadega liike ning sorte, samuti magusamamaitselisi pihlakasorte.

Vaata värviliste viljadega pihlakate tabelit!


Pihlakavein


Marju tuleks korjata alles siis, kui need on olnud puu otsas öökülma käes. Mahla valmistamiseks vabastatakse marjad kobaratest ja kui külm pole neid näpistanud, jäetakse marjad eelkäärima. Kibeda maitse vähendamiseks võib lasta külmavõtmata marjadel sügavkülmikus läbi külmuda. Laagerdumisel pihlakaveini maitse paraneb ja vein muutub kristallselgeks.

Lauaveini valmistamiseks 10 liitri veinimahla saamiseks kulub 8 kg pihlakamarju, 2,2 kg suhkrut ja vett. Kange veini valmistamiseks 10 liitri veinimahla saamiseks kulub 7 kg pihlakamarju, 3,3 kg suhkrut ja vett.

Allikas: SLÕhtuleht

Pihlakatoite Nami-Nami retseptilehelt

Allikas:  aiaklubi.ee (Anu-Kristin Tara); parnupostimees.ee