Vegan-neljapäev pole kuhugile kadunud, vaid tegi pisukese puhkuse. Sel neljapäeval sukeldume Jummel Juurika blogissse ja kaevame sealt välja peedi-punase oa lasanje retsepti. Eks proovime järgi.
- Toit ja aiandus
- Tekst ja foto: Jummel Juurikas, jummeljuurikas.wordpress.com
- 20. juuni 2019
- Foto: Jummel Juurikas, jummeljuurikas.wordpress.com
Meil on kodus ainult selline paadikujuline vorm, mis on tavalisest lasanjevormist natuke väiksem. 3 kihi jaoks kasutasime ära 7 pastaplaati. Kui kulub rohkem kui 7 lasanjeplaati, siis võiks ka tomatipastat või muid mahlaseid asju (tomateid, spinatit, seeni või mida iganes kodus leidub ja sisse sobib) kihtide vahele rohkem panna, muidu võib lasanje kuivaks jääda.
Sojapiima asemel sobib kindlasti ka mõni muu neutraalse maitsega taimne piim. Ja maitsepärmi asemel kavatsen ise järgmine kord proovida mingit taimset juustu.
Kaste:
1-2 küüslauguküünt
2 sibulat
1 väiksem peet
1 suurem porgand
500g tomatipastat
Kihid:
lasanjeplaadid kolme kihi jaoks
~ 150g seeni
purk punaseid ube
mehine peotäis spinatit
~5 supilusikat sojapiima
maitsepärm
300-350g tomateid
maitsestamiseks soola/pipart/maitserohelist(kasutasin kuivatatud majoraani, basiilikut, oregaanot)
praadimiseks ja vormi määrimiseks õli.
Kuidas teha:
1. Väikeseks hakitud küüslauk ja sibul õliga pannile praadima
2. Teine sibul, peet, porgand köögikombaini/blendri/riiviga peeneks. Kui pannil sibul klaasjas ja kergelt pruunikas, siis segu sinna peale. Maitsesta soola, pipra, maitserohelisega. Aeg-ajalt sega. Umbes 10 minuti pärast lisa tomatipasta ja las keeb tasasel tulel 2-3 minutit.
3. Kõik lasanjeplaadid keeda soolvees 3-4 minutit ja pane suure lõikelaua peale ootele.
4. Määri vorm üleni õliga kokku ja sinna põhja sojapiim ja esimene kiht lasanjeplaate. Selle peale kolmandik kastmest ja viilutatud seened. Seentele natuke soola.
5. Järgmine kiht lasanjeplaate, kolmandik kastmest, oad, spinat ja lahke käega maitsepärmi.
6. Viimane kiht lasanjeplaate ja kogu järele jäänud kaste ja viilutatud tomatid.
7. Lasanje 200-kraadisesse kuuma ahju umbes 30 minutiks. Paar minutit enne välja võtmist panin hakitud rohelise sibula ka veel peale (võid ka panna).
Lugejani jõuab lugu koostöös Eesti Vegan Seltsiga.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta