Sellel nädalal teeme süüa Anett Jakobsoni näpunäidete järgi, kelle kokakunsti ja ka muud tegevust võib jälgida blogis Jummeljuurikas.
- Toit ja aiandus
- Tekst ja foto Anett Jakobson, jummeljuurikas.wordpress.com
- 15. veebruar 2018
- Foto: Vegan-sushi
Esiteks ütlen kohe ära, et kui vegan kalamarja pole, siis saab seda sama sushit teha edukalt ka näiteks taimse toorjuustuga.
Mul pole sushi tegemiseks ostetud mingit eraldi matti ega muud sellist. Piisab täiesti lõikelauast, toorainetest ja teravast noast. Mul tuli esimene kord juba väga hästi välja. Vist vaatasin mingit õpetust Youtube’ist korraks ja kõik.
Hiljuti käisime Ikeas ja ostsime sealt kurikuulsat vegan kalamarja. Nii musta kui punast (oranži). Maitsesime need kohe samal õhtul saiaga ära ja noh, kuna ma juba enne veganlust ei osanud kalamarjast suurt midagi arvata, siis ei tekitanud need minus mingit emotsiooni. Küll aga annab ta sushile sellise ekstra mõnusa soolaka meki ja erilisema välimuse.
Riisiga olen ka hästi laisk ja ei pane maitsestamiseks midagi peale veidikese soola. Muidu saab sinna lisada veel riisiäädikat ja suhkrut ja soola ja kes teab mida kõike veel.
Sushi jaoks vaja:
norilehed
sushi-riis
1 kurk
1 paprika
1 purk Ikea vegan kalamarja
soovi korral sojakaste
Kuidas teha:
1. Keeda riis vastavalt paki peal olevale õpetusele, lase täielikult jahtuda.
2. Lõika kurgist ja paprikast pikad peenikesed ribad.
3. Pane norileht suurele lõikelauale ja suru kleepuv riis sinna õhukese kihina peale, jäta ühest otsast norileht (~1-2cm) ilma riisita.
4. Pane keskele kalamari, kurk ja paprika ning rulli tihedalt kokku.
5. Lõika paarisentimeetrised kettad.
Kreemise mandlijuustu jaoks vaja:
1 spl mandlivõi
1-2 spl taimne piim
1 spl maitsepärm
natuke soola
Kuidas teha:
Sega väikses kausis kõik koostisosad ühtlaseks. Pane esialgu 1 spl piima ja kui jääb liiga paks, siis lisa alles juurde.
Me sõime seda sushit nii, et kastsime ühe poole sojakastmesse ja teise poole peale panime natuke seda mandlijuustu.
Mandlijuust ise on üsna tugeva maitsega. Sellega peab siis arvestama. Kui tahta rohkem kalamarja maitset tunda, siis ei soovita pähklivõid kasutada. Võib-olla sobiks siis rohkem mõni taimne toorjuust. Mu lemmik on näiteks Oatly toorjuust.
Ise kavatseme järgmine kord sushit teha hoopis porgandist tehtud “lõhega” (carrot lox).
Lugu ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta