Sellenädalase retsepti autor on Tuuli Suur, kes avastas võlu taimedega kokkamises 5 aastat tagasi. Tuuli peab kokkamist üheks mõnusaks loomisprotsessiks ja eneseväljendusviisiks. Kõige olulisemaks on aga see, et toit mida ta valmistab, avaldaks ka tervendavat mõju. Tuuli tegemisi saab jälgida tema instagrami kontolt www.instagram.com/tuulimaru.
- Toit ja aiandus
- Tekst ja fotod: Tuuli Suur
- 28. veebruar 2019
Tomati-basiiliku risotto
Valmistusaeg u 40-50 min
Kogus neljale
Vaja läheb:
õli
1 sibul
3 küüslaugu küünt
näpuotsatäis tšillihelbeid
250g arborio riisi
600ml puljongit
3tk nelki
390g tükeldatud tomateid
50ml tomatipastat/ketšupit
25ml õunaäädikat
värsket basiilikut
soola, musta pipart
Kuumuta potis õli, lisa väikesteks kuubikuteks hakitud sibul ja prae klaasjaks (ära pruunista), lisa hakitud küüslauk ja tšillihelbed. Lisa arborio riis, sega kõik omavahel läbi ja kuumuta veidi. Lisa puljong, 3 nelki ja lase madalal tulel podiseda vähemalt 15-20min. Vahepeal sega, et riis poti põhja kinni ei jääks. Lisa tükeldatud tomatid ja tomatipasta/ketšup ning lase edasi podiseda madalal tulel (15-20min). Vahetult enne tulelt maha võtmist sega sisse õunaäädikas, lase 5min tõmmata. Kõige lõpus lisa hakitud värske basiilik, maitsesta soola ja pipraga. Kuna tomatitest tuleb palju hapukust, võid maitseid tasakaalustada vähese suhkru või muu magustajaga. Risotto valmib keskmiselt 40 minutiga. Risotto on valmis siis, kui riis on pehme, aga mitte plögane ja toidul on kreemjas tekstuur.
Siia sobivad hästi juurde spinatikreemiga tortillad, mida on eriti lihtne valmistada.
Kogus kahele (saab 4 jupiks lõigata)
Valmistusaeg u 10min
Vaja läheb:
2 torillat
75g spinatit
1 küüslauguküüs
3spl õli
2spl juustu
Köögikombainis/saumiksiga kõik asjad purustada kuni kreemja tekstuurini. Võta tortilla, määri ühele poole spinatikreem (lisa peale juust kui seda kasutad) ja teine pool murra peale. Kui mõlemad valmis, pane tortillad eelnevalt kuumutatud pannile (õli ei pea lisama) ja kuumuta mõlemalt poolelt kuni tortilla on kuldpruun (1-2min).
Lugu ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta