Lahemaa Turismiühing tähistab 20. mail Euroopa kaitsealade päeva piknikupäeva ja muuseumiööga ning vaba pealeistumisega bussiliini katsetamisega. Lahemaa  on rahvusvaheliselt tunnustatud roheline sihtkoht, kus peetakse tähtsaks kestlikkust.

„Innustame inimesi Lahemaale tulema ühistranspordiga ja sihtkohas vaba pealeistumisega bussi või jalgrattaga ringi liikuma. Oleme koondanud turismipakkujad üle Lahemaa, et propageerida säästvat liikumist ja Põhja-Eesti kohalikku toitu,“ sõnab Kaisa Linno, Lahemaa Turismiühingu juht.

RMK andmetel tuleb 75% külastajatest Lahemaale autoga*. Et seda arvu vähendada, katsetame vaba pealeistumisega bussi, mis väljub Loksa bussijaamast ja teeb päeva jooksul Lahemaal kuus tiiru. Iga reisija saab 10 h jooksul erinevates peatustes maha tulla ja siis järgmise bussiga jälle edasi sõita. Bussi algusajad on sobitatud Tallinnast saabuva liinibussi järgi.

Kohalikud matkajuhid teevad päeva jooksul retki kõikjal Lahemaal. Ülemaailmse kepikõnnipäeva puhul õpetab tunnustatud kepikõnnijuhendaja Loksa rannas retkel kepikõnni põhimõtteid. Valgejõe Veinivillas saab metsaretkel veine degusteerida, Muinastaide Kojas ternespiima kooki valmistada. Loksa bussijaamas avatakse turismiinfopunkt-rattalaenutus ja pannkoogikohvik. Mõisates on piknikupäeva eripakkumised. Õhtu lõpetab hooaja avapidu Vergi sadamas.

Lahemaal on mitmeid armsaid hobimuuseume, mis 20. mail muuseumiööks oma uksed avavad. Nostalgitseda saab kuurimuuseumis Virve külas, kunsti nautida Viinistul. Pikakose meelitab kultuuriajalooga, Hara sadam militaarpärandiga. Giidiga tuure tehakse mõisates ja Valgejõel. Muuseumid on külastajatele avatud kas väikse piletiraha või annetuse eest.

Täpsem info kodulehel: visitlahemaa.com/piknikupäev

Euroopa kaitsealade liit Europarc tähistab sel aastal oma 50. sünnipäeva ja Lahemaa kui kogu endise NSVLi vanim rahvuspark on selle katusorganisatsiooni Eesti pikaaegseim liige. Kaitsealade päeva peetakse Europarci eestvedamisel üle Euroopa juba 25. aastat.

Tegevusi toetab EAS projekti „Lahemaa tervikliku turismikorralduse lahenduse loomine“ raames ja Euroopa Leader koostööprojekt „Põhja-Eesti toidukultuur – Paepealsed maitsed!“