Seekordse veganretsepti autoriks on Emily Rosenberg, kes tegutseb nime all Vaniljetüümian. Tema tegemisi saab jälgida ka Facebookis aadressil www.facebook.com/vaniljetuumian.
- Toit ja aiandus
- 4. jaanuar 2018
- Foto: Šokolaad-õlle tort viskikreemiga. Kerly Ilves, kerlyilves.com
Emily poolt väljanuputatud šokolaadi-õlle tort viskikreemiga on maitseküllane ja rammus. Sellest peaks jaguma kümnele inimesele. Oma koostisosade tõttu see tort meie kultuuriruumis alaealistele siiski ei sobi.
Emily võib torte teha ka tellimise peale. Ta tegutseb Tartus. Tellimiseks kirjuta aadressil elisabethemily.rosenberg@gmail.com.
Šokolaadi-õlle tort viskikreemiga
Koostisosad
Põhi
- 250 g jahu
- 100 g kakaopulbrit
- 10 g/2 tl küpsetuspulbrit
- 140 g suhkrut
- 100 g pruuni suhkrut
- 1⁄3 tl soola
- 1 tl vaniljeekstrakti või vaniljesuhkrut
- 130 ml õli
- 470 ml tumedat õlut (üleöö külmas seisnud, et vahutaks natuke vähem)
Valge kreem
- 200 ml vegan vahukoort (nt Planti)
- 55 g tuhksuhkrut
- 3-4 tl laimimahla
Viskikreem
- 100 g vegan margariini (nt Keiju)
- 250 g tuhksuhkrut
- 3 tl viskit
- 1 tl kakaopulbrit
- 1 tl vaniljeekstrakti või vaniljesuhkrut
Pane ahi 180 kraadi peale kuumenema. Kata kahe ühesuuruse lahtikäiva koogivormi põhjad küpsetuspaberiga ja määri ääred õliga. Sobivad 26 ja 28 cm diameetriga vormid. - Sega põhja jaoks kuivained põhjalikult läbi.
Lisa õli ja õlu ning sega kiirete liigutustega tainas läbi. Õlu ja küpsetuspulber hakkavad reageerima, mistõttu on oluline, et tainast ei segata üle ja et tainas ei seisaks toasoojas (ega külmikus) enne ahju minekut rohkem kui mõni minut.
Jaga tainas kahte vormi ja pane kohe eelkuumutatud ahju. Küpseta ahjus 25-35 minutit, aeg võib varieeruda koogivormide suurusest ja ahju eripäradest. Kontrolli küpsust tikuga. - Vahusta valge kreemi koostisosad korralikult vahtu.
Lase põhjadel korralikult maha jahtuda. Aseta üks põhjadest tordialusele ja määri sellele ⅔ valgest kreemist. Aseta valge kreemi peale teine põhi. Määri ääred ja pealmine osa õrnalt kreemiga kokku. - Vahusta viskikreemi koostisosad. Pane viskikreem pritskotti endale meelepärase otsikuga ja kaunista tort pealt näiteks kreemililledega. Jälgi, et igale tükile jätkuks võrdselt kreemi.
Võid tordile lisada enne serveerimist näiteks puuvilju - pirn, pirnõun, vaarikad, banaan sobivad hästi. Kaunistamiseks sobivad hästi pähklipuru, šokolaadipuru, nonparellid.
Lugu ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta